Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

5. redna seja Občinskega sveta Občine Sevnica

Člani in članice Občinskega sveta Občine Sevnica so se v sredo, 27. februarja 2015, na Gradu Sevnica sestali na 5. redni seji. Osrednja vsebinska točka dnevnega reda bil Odlok o proračunu Občine Sevnica za leto 2015. Temeljni finančni dokument je občinski svet po januarja opravljeni obravnavi osnutka, analizi podanih predlogov in pobud ter temeljitem pregledu tudi s strani vseh delovnih teles občinskega sveta, soglasno sprejel po združeni prvi in drugi obravnavi.

 

 

Ključni poudarki proračuna

 

Višina proračuna za leto 2015 znaša 15,7 milijona evrov. Kot v vseh drugih občinah tudi finančno poslovanje sevniške temelji na predpostavki stabilnosti državnih virov v obliki odstopljenih državnih virov, katerih kvota po zagotovilih Vlade RS zagotavlja finančno vzdržnost do konca proračunskega leta, zadnji ukrepi Vlade pa v strukturo proračuna zaenkrat bistveno ne posegajo.

 

Poleg zagotavljanja standarda izvajanja vseh javnih nalog in služb s področij otroškega varstva in šolstva, socialnega varstva, vzdrževanja javne cestne in komunalne infrastrukture in tudi gospodarjenja z občinskim premoženjem, se ne glede na gospodarsko-finančno zahtevnost časov investicijski cikel nadaljuje v primernem tempu. Ta je v letošnjem letu prevladujoče usmerjen v področje družbenih dejavnosti, s poudarkom na novogradnji osnovne šole v Tržišču, energetskih sanacijah šol v Boštanju, Krmelju, Loki pri Zidanem Mostu in Šentjanžu z nadomestno telovadnico. Glede na zastavljen terminski plan bodo energetske sanacije zaključene predvidoma do pričetka novega šolskega leta. Občina Sevnica se v prejšnjem letu ni zadolževala, kar omogoča kreditni potencial za financiranje gradnje in obnove šolskih objektov; načrtovana je zadolžitev v višini 1,2 milijona evrov. Skupna višina zadolževanja, ki znaša 4,4 milijona evrov, je sicer nižja od investicijskega potenciala občine.

 

Med drugimi razvojnimi usmeritvami proračuna so tudi nadaljnje urejanje cestnega omrežja s pločniki, javno razsvetljavo in kolesarskimi stezami, nadaljnji razvoj komunalne infrastrukture, komunalno opremljanje v podporo gospodarskemu sektorju in podpora samooskrbi s hrano.

 

Sprejem proračuna omogoča pričetek investicij in razpisov, med njimi tudi tistih s področij društvenih dejavnostih, ki bodo objavljeni po uveljavitvi proračuna.

 

 

Zagotavljanje varnosti in urejenosti okolja

 

Eden od vsebinskih poudarkov seje je bil namenjen področju zagotavljanja varnosti in urejenosti okolja. Članom sveta je vodja Medobčinskega inšpektorata – Skupnega prekrškovnega organa občinskih uprav Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica Martin Cerjak predstavil poročilo o delu inšpektorata in oceno izvajanja občinskega programa varnosti v letu 2014.

 

Temeljna naloga inšpektorata, ki deluje od leta 2009, je inšpekcijski in redarski nadzor nad izvajanjem občinskih predpisov s področij urejanja in varstva okolja, javnega reda in miru ter mirujočega prometa. Vodja inšpektorata je med poudarki predstavitve izpostavil dobro delovanje obstoječega režima omejenega parkiranja z že obstoječimi modrimi conami v prometnih konicah, pa tudi dobro sodelovanje s policijo in drugimi organi pri urejanju zadev. Po podatkih poročila se je v lanskem letu zmanjšalo število nepravilnih parkiranj za skoraj tretjino v primerjavi s prejšnjimi leti. Še večji poudarek bo skladno z usmeritvami in predlogi svetnikov namenjen nadzoru nad odlaganjem odpadkov ter nadzoru nad sprehajanjem psov in čiščenjem iztrebkov, izražena pa je bila tudi pobuda za okrepitev delovanja na terenu, za večjo prisotnost redarjev tudi zunaj rednega delovnega časa in na območjih, kjer jih občani praviloma ne pričakujejo.

 

 

Ureditev režima parkiranja na Trgu svobode

 

Od prometnih ureditev so člani sveta obravnavali in soglasno sprejeli Odredbo o ureditvi parkiranja proti plačilu na javnih parkiriščih na Trgu svobode v Sevnici. Skladno z zelo dobro sprejeto ureditvijo režima tovrstnega parkiranja za HTC in v starem mestnem jedru, bosta na povsem enak način urejeni tudi parkirišči na obeh straneh stavbe NLB ter pred trgovino Izidor v središču mesta. Namen modrih con je povečanje frekvence uporabe parkirnih mest v delovnem času in s tem rešitev problematike prezasedenosti parkirišč.

 

Parkiranje bo prvo uro brezplačno, za vsako nadaljnjo uro pa je potrebno na parkomatu vnaprej plačati 0,5 evra. Parkiranje po opisanem sistemu bo plačljivo od ponedeljka do sobote med 6. in 16. uro, ob nedeljah, državnih praznikih in v času prireditev pa bo brezplačno. Odredba bo v praksi zaživela do poletja, ko bo urejena vsa potrebna prometna signalizacija.

 

 

Poslovni načrt Komunale Sevnica, soglasje k imenovanju direktorja RRA

 

Poslovni načrt za leto 2015 je članom sveta predstavil direktor Javnega podjetja Komunala Sevnica Mitja Udovč. Komunala Sevnica bo kot izvajalka obveznih gospodarskih javnih služb nadaljevala z nalogami oskrbe z vodo, odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda ter ravnanja z odpadki. Poudarek dela bo namenjen urejanju javnih površin, del aktivnosti pa tudi tržni dejavnosti kot podpori obveznim službam, predvsem z gradnjo vodovodnih sistemov.

 

Med točkami dnevnega reda je občinski svet podal soglasje k imenovanju direktorja Regionalne razvojne agencije Posavje, in sicer na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Martinu Brataniču iz Brežic.

 

Oglejte si tudi