Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Intervju z Vinkom Knezom, predsednikom Gasilske zveze Sevnica

Osrednje jedro Civilne zaščite, ki je nosilec izvajanja nalog zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, je Gasilska zveza Sevnica. Katere naloge in zadolžitve opravljate kot njen predsednik?

V Gasilsko zvezo Sevnica je vključenih 15 prostovoljnih gasilskih društev z 2411 člani, od tega 341 operativnimi gasilci in skoraj 600 mladimi gasilci. Temeljni namen delovanja zveze je povezovanje društev na območju občine Sevnica, prevzemanje in izvajanje dogovorjenih skupnih nalog, uresničevanje skupnih in posebnih interesov članic na področju gasilstva ter opravljanje nalog, za katere jo pooblastita država in lokalna skupnost. Izvaja izobraževanje in usposabljanje, v sodelovanju z lokalno skupnostjo in društvi pa skladno s potrebami in razvojnimi načrti skrbi za primerno skupno opremljenost društev.

Kot predsednik ter po statutu zveze tudi njen zakoniti in odgovorni zastopnik opravljam predvsem organizacijske naloge, ki izhajajo iz splošne zakonodaje o društvih, delovnega prava in zakonodaje s področja gasilstva. Naše delovanje v sistemu zaščite in reševanja je javno, poleg zakonskih nalog je za učinkovito delovanje organizacije ključen usposobljen, strokovno voden in motiviran kader s primerno opremo. Zato so naloge usmerjene v zagotavljanje primernih človeških in finančnih virov ter vzpostavljanje primerne komunikacije na vseh ravneh, od gasilskih društev do lokalne skupnosti.

Ugotavljam, da gasilci Gasilske zveze Sevnica vestno in odgovorno opravljamo naloge zaščite in reševanja, ki nam jih nalaga zakonodaja, in na področju občine tudi naloge, zaupane s pogodbo o izvajanju javne gasilske službe. Strokovno in varno, tudi ob zavedanju, da smo na očeh javnosti in moramo zadostiti vsem zakonskim predpisom.

 

Oktober je mesec požarne varnosti. Katere aktivnosti Gasilska zveza načrtuje v tem mesecu?

Dogodki v neposredni bližini so spet opozorili na potresno ogroženost tudi v Sloveniji, zato je v oktobru, mesecu požarne varnosti, na ravni države izbrana aktualna tematika opozoriti na nevarnost potresa in možne posledice. Mesec požarne varnosti tako poteka pod naslovom Po potresu lahko tudi zagori.

Ob upoštevanju omejitev proti širjenju koronavirusa si bomo prizadevali izvesti mesec požarne varnosti, s preverjanjem znanja in usposobljenosti ter koordinacije in delovanja operativnih enot na vajah, ki jih bodo organizirala prostovoljna gasilska društva, ter na večjih vajah po gasilskih sektorjih. Skupna vaja v organizaciji Gasilske zveze Sevnica pa bo izvedena glede na veljavne omejitve.

V sodelovanju z mediji, na družbenih omrežjih in spletni strani https://gz-sevnica.si/ bomo promovirali našo dejavnost, javnost seznanjali s temo meseca požarne varnosti, opozarjali na nevarnost požarov ter na pravilno ukrepanje, vse z namenom spodbude zavedanja družbe o pomenu lastne varnosti.

 

Intenzivnost in nepredvidljivost naravnih dogajanj sta čedalje močnejši, med njimi pojavi poplav, neurij, suš, plazov. Vedno nove nevarnosti prinaša tudi hiter tehnološki razvoj. Kako bi pokomentirali te spremembe v primerjavi s časom, ko ste postali gasilec?

Posledice hitrega tehnološkega razvoja se kažejo v družbenih in okoljskih spremembah, kar prinaša nove nevarnosti in tveganje za okolje in življenja. Tem spremembam je z ustrezno prilagodljivostjo sledila tudi gasilska organizacija. Zato so se v obdobju 40 let, odkar sem gasilec tudi sam, poglavitne naloge gasilcev razširile iz naloge požarne preventive ter gašenja in reševanja v primeru požara tudi na zaščito in reševanje v primeru naravnih nesreč, na čedalje bolj zahtevno tehnično reševanje ob prometnih, industrijskih in drugih nesrečah, pri katerih so prisotne tudi nevarne snovi. Tudi na opravljanje nalog ob nesrečah na vodi in iz vode ter druge naloge zaščite in reševanja širšega pomena, tudi naloge ob pojavu epidemije.

Izpostavil bi, da smo v zadnjih letih priča čedalje pogostejšim in intenzivnejšim pojavom vremensko pogojenih nesreč, ki zahtevajo zelo hitro odzivanje velikega števila ustrezno usposobljenih operativcev. Po statistiki je prisotno še zalivanje nižjih in kletnih prostorov. Sušna obdobja, razen povečane požarne ogroženosti in izjeme pri preskrbi s požarno vodo, ne povzročajo drugih težav. Preskrba s pitno vodo v občini, ki se je v preteklosti v sušnem obdobju reševala z gasilskimi cisternami, razen izjem, ni več problematična.

Nove nevarnosti in drugačne pristope reševanja prinaša razvoj na področju mobilnosti in z njimi pojav električnih avtomobilov. V porastu so adrenalinski športi, plezanje, pohodništvo in kolesarstvo.

V sistemu zaščite in reševanja gasilci prevzemamo čedalje več novih nalog, ki za učinkovito delo zahtevajo dodatno znanje in novo primerno opremo. Z novimi pristopi reševanja s helikopterjem in tudi pri drugih intervencijah pa je nujna dobra povezava s preostalimi službami zaščite in reševanja.

 

Pred kakšne izzive je gasilsko organizacijo postavila sedanja epidemija?

S sprejetimi ukrepi za obvladovanje epidemije se je, kot celotna družba, tudi gasilska organizacija znašla v nenavadnih razmerah, ki so omejile izvajanje načrtovanih nalog.

V gasilski zvezi se zavedamo, da je pripravljenost in nudenje pomoči osnovno poslanstvo, ključ do preživetja pa je v prilagodljivosti. Zato je bilo treba za učinkovito komunikacijo med omejitvami druženja, zbiranja in obiskov poiskati nove komunikacijske poti, delo operativnih enot pa prilagoditi ukrepom za zajezitev širjenja bolezni.

Izvajanje javne gasilske službe v obliki intervencij se je izvajalo brez prekinitve, glede na veljavne omejitve pa je s prekinitvami potekalo tudi izobraževanje in usposabljanje, pomembno za pričakovano pripravljenost enot.

V sklopu nalog Civilne zaščite je bilo organizirano razdeljevanje zaščitne opreme, opravljanje prevozov zaščitnih sredstev, opravljanje namenskih prevozov  za domove starejših, razkuževanje javnih prostorov in drugih del, ki so bila v pomoč ustanovam, posameznikom in širši skupnosti.

 

Vključevanje mladih je za razvoj gasilstva ključnega pomena. Kako so mladi v naši občini pripravljeni sodelovati v skupni odgovornosti za kolektivno varnost?

Zavedamo se izjemnega pomena vključevanja mladine za prihodnost gasilstva, zato imamo po statutu v gasilski organizaciji komisijo za mladino, ki z mentorji mladine pripravlja programe za delo mladine. Mladim želimo privzgojiti osnovne gasilske vrednote, kot so prostovoljnost, odgovornost, zaupanje, strpnost in sodelovanje s starejšimi generacijami.

V organizaciji komisije za mladino je organizirano usposabljanje gasilske mladine, srečanje gasilske mladine in tekmovanja: občinsko mladinsko tekmovanje in kviz, pri čemer najboljše ekipe napredujejo na tekmovanja višje ravni. Na nekaterih osnovnih šolah pa se lahko vključijo v krožek Društvo mladi gasilec. Na podlagi usposabljanja in dela se mladi vključujejo v delo društev. Štiri društva imajo tudi svoje mladinske občne zbore, na katerih poročajo o delu, sprejemajo načrte dela, podelijo priznanja.

In seveda še vabilo: Veseli bomo, če se boš odločil/-a postati gasilec ali gasilka, ker ti bo vse, kar se boš naučil/-a, koristilo v življenju. Zato vabim vse otroke in mladino, ki bi želeli spoznati gasilsko delo, zaščitna sredstva, orodja in druga sredstva ter gasilska vozila, da se nam pridružijo.

 

Kako v prihodnje?

Izvajanje procesov, kot so skrb za članstvo vseh starostnih kategorij, nenehno izobraževanje in usposabljanje, posodabljanje zaščitno-reševalne opreme, vozil in tehnike, je zagotovilo za vzdrževanje primernega stanja in odzivnosti na nove izzive.

Vesel sem, da lokalna skupnost in širša družba razumeta naše potrebe. Cenim pripravljenost, da potrebe rešujemo in postopoma uresničujemo. Zato z zaupanjem zrem v prihodnost gasilstva, ki je postalo ključen člen v sistemu zaščite in reševanja.

 

Pogovarjala se je: Tanja Urek

Foto: Tanja Urek

 

 

Oglejte si tudi