Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
20°C
4°C
Oceni objavo

Ob dnevu železničarjev predstavili maketo miniaturne železnice in muzej

Iniciativna skupina železničarjev - "Klub železničar" - je v sodelovanju z Občino Sevnica minulo soboto, 7. junija, na železniški postaji pripravila slovesno otvoritev makete miniaturne železnice in muzeja ter s tem obeležila dan železničarjev.


Maketa, ki krasi prostore sevniške železniške postaje, je delo domačina, strojevodje Ivana Puca. "Maketa kot simbol za nekatere predstavlja neprecenljivo vrednost, kajti z ničemer ni mogoče ovrednotiti dela in ljubezni, vloženega v njen nastanek. Razprostira se na približno na 20 kvadratnih metrih površine. Po njeni zelo razgibani pokrajini je speljanih preko 50 metrov tirov, katerim ob njihovi poti dajejo živahnost štirje tuneli, viadukt in celo galerija. Vsi ti objekti med seboj povezujejo pet železniških postaj in eno postajališče. Modelčki so tipa H0, kar pomeni, da so izdelani v razmerju 1:87. Upravljanje z varnostno napravo in sama vožnja vlakov je podprta s pomočjo digitalne postaje, ki jo je moč spremeniti v računalniško vodeno. Trenutni vozni park makete predstavlja 40 lokomotiv in motornih vlakov, ter preko 150 potniških in tovornih vagonov," je o novi pridobitvi povedal Jože Baumkirher iz organizacijskega odbora za pripravo dogodka.

 

Maketo v sosednjih prostorih dopolnjuje še muzejska zbirka, delo večletnega ljubiteljskega zbiranja Milana Culetto, ki jo je oblikoval skupaj s hčerko Annemarie. Sestavljajo jo različni predmeti, ki so tako ali drugače vezani na železnico.

 

Prijeten in lepo obiskan sobotni dogodek so z nastopi popestrili: Godba Slovenskih železnic, Mažorete Društva TRG Sevnica in pevska skupina Šentjanški jurjevalci. Zbrane so poleg Jožeta Baumkirherja nagovorili tudi župan Srečko Ocvirk ter Albert Pavlič in Dušan Žičkar s Slovenskih železnic.

Oglejte si tudi