Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
20°C
4°C
Oceni objavo

TedX tudi v Sevnici

​V petek, 22. septembra, je Grad Sevnica gostil TEDxSevnica. TEDx dogodki so neodvisno organizirani dogodki in eden največjih prenosnikov znanja v svetovnem merilu. So licenčni TED dogodki, ki širijo nove ideje, odpirajo razprave in združujejo aktivne posameznike. Na tovrstnih dogodkih prestavijo govorci v največ 18 minutnih govorih nove, inspirativne zamisli in prebojne ideje, ki praviloma nikogar od udeležencev ne pustijo ravnodušnega. Tako je bilo tudi tokrat, saj so se na TEDxSevnica predstavili izjemni govorci z še bolj izjemnimi zgodbami. Nekateri izmed njih so tudi javnosti znana imena, prav vsi govorci pa so za nastop na TEDxSevnica najprej morali navdušiti organizatorje ter izpiliti svoje govore na večih vajah, da so lahko ustrezali pogojem za nastop na dogodku.

 

Ker so organizatorji želeli narediti dogodek dostopen širši javnosti, so ga naredili brezplačnega. Vstopnice so pošlje v roku nekaj ur, pričakovanja pa so upravičili prav vsi govorci. Tudi obisk je bil več kot odličen, saj je bila dvorana Albera Felicijana na Gradu Sevnica čisto polna. Poleg dobre zastopanosti obiskovalcev iz Posavja, so se v Sevnico pripeljali iz vseh koncev Slovenije. Marsikdo nam je zagototivil, da pride nazaj, če ne drugače, za nedeljski izlet, ker ga je Grad Sevnica navdušil.

 

Tudi govorci so navdušili in tako se je kot prva predstavila gospa Milena Miklavčič, ki se je s svojim govorom dotaknila pomembnosti odkritega pogora s starši in starimi starši o prav vseh stvareh. Odstrnila je marsikatero tančico tudi o spolnih navadah naših prednikov in s svojo neposrednostjo in izpovednimi zgodbami pustila odprta usta še tako vsega navajenemu poslušalcu. Gospa Milena je sicer pisateljica, raziskovalna novinarka in avtorica uspešnice “Ogenj rit in kače niso za igrače”, ki že tretje leto ostaja v samem vrhu po branosti v slovenskih knjižnicah.

 

Drugi govorec je bil Mehtab Singh iz Indije, ki mu je Slovenija ukradla dobršen del srca. Tu živi že več kot 5 let in kljub navdušenju nad lepotami države ohranja kritično oko. Sicer je uspešen podjetnik in inovator, ki je svojo poslovno pot začel že z 19 leti, ko je od očeta prevzel družinsko podjetje in ga do danes razširil po Evropi in Kanadi. Njegov pogled na Slovence in njegove zgodbe so marsikoga nasmejale in približale sicer precejšnjo kulturno razliko.

 

Tretji govorec, ki se nam je predstavil je bil Gregor Žakelj. Gregor je oblikovalec in mentor mladim StartUpom, pred 12 leti pa je ustanovil svoj oblikovalski studio VBG. Od takrat dalje žanje izjemne uspehe in je do danes prejel že več kot 70 nagrad za svoje delo. Med drugim lahko njegove stvaritve najdete na najbolj prestižnil lokacijah sveta, zase pa pravi, da mu je glavno vodilo v življenju strah. O tej temi je tudi govoril in priznal, da se ne loti ničesar, če mu le to ne vzbuha strahu. Negova zgodba od 21 letnega fanta, ki ni vedel kaj v življenju početi pa do danes, izjemno uspešnega oblikovalca, je več kot navdušila.

 

Nadalnje se je predstavila gospa Barbara Drnač, televizijska voditeljica, ki je neločljivo povezana s plesom že od svoje rane mladosti. Nekoč plesna zvezda, danes že 25 let avtorica edine plesne oddaje na slovenskih tleh Parada plesa. Sinonim za ples, predvsem pa ženska, ki je v življenju na svoji poti srečala veliko preizkušenj. Ena izmed takšnjih je bila tudi rak dojke (rakovica, kot ji pravi sama), ki ji je svet obrnila na glavo in popolnoma spremenila pogled na svet in ljudi v njem.

 

 Kot zadnji govorec pa se je predstavil Damjan Burger, trenutni direktor podjetja M TOM Mirna. Damjan je skupaj z ekipo iz pogorišča propadlega podjetja ustvari uspešno zgodbo, ob tem pa naletel na toliko polen, da smo se večkrat vprašali, ali je to mogoče.

 

Seveda izpeljava takšnega dogodka ne bi bila mogoča brez partnerjev dogodka in organizacijske ekipe, ki je ta dogodek pripravljala več mesecev. Ožjo organizacijsko ekipo so sestavljali Rok Britovšek, Barbara Eržen, Nataša Rupnik, Matej Špan, Anže Bitenc in vodja projekta, Natalija Hočevar. Glede na odzive poslušalcev in organizatorjev smo lahko prepričani, da bomo imeli TEDxSevnica tudi v letu 2018.

Natalija Hočevar

Oglejte si tudi