Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
5°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Sokolarska skupina iz Slovaške na našem gradu

Od 22. do 27. avgusta smo na sevniškem gradu gostili Sokolarsko skupino Biatec iz mesta Banska Bystrica na Slovaškem. Skupina je na ogled pripeljala sedem ujed – dve ameriški kanji, sokola morilca, postovko, sovo veliko uharico in dve manjši sovi, ki izvirata iz Patagonije v južni Ameriki. Vsak dan je izvedla štiri sokolarske predstave z letečimi sokoli, sledil je ogled sokolov in nočnih ptic. Predstave so v grajski park privabile veliko navdušenih otrok in odraslih. Občudovali smo lepo naučene sokole v letu ter se jim lahko tudi približali in jih pobožali.

Umetnost in znanost sokolarstva se je po legendi pred davnimi časi začela nekje na ravnici osrednje Azije, ko je človek ujel sokola, ga hranil in udomačil, nato pa izpustil na prostost. Ko je svoboden sokol ujel plen, z ulovom ni odletel, ampak je čakal človeka, da bi ga delil z njim. Ta način lova so razvili prebivalci prostranih azijskih step na prelomu drugega v prvo tisočletje pred Kristusom.

Sokolarska skupina Biatec sicer deluje od leta 2010 in skrbi za 21 ptic ujed. Njihov namen je predvsem približati te veličastne živali ljudem, razbijati strahove in predsodke o njih ter ozaveščati o njihovi vlogi v naravnem okolju. Glede na odzive obiskovalcev jim to zelo dobro uspeva, zato se veselimo tovrstnih obiskov tudi v prihodnje.

 

Rok Petančič,

KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi