Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
21°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C

Pod streho že osmi ArtEko Šentjanž

V prijetni družbi ljudi, ki dobro mislijo, in ob glasbeni spremljavi saksofonista Andreja Fona se je končal ArtEko Šentjanž 2018, ki je tudi letos potekal v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK Qra iz Sevnice. Umetniki so ustvarjali na domačiji Felicijan v Peklu pri Šentjanžu. Čeprav je bilo občasno vlažno vreme, so si bili tudi tokrat edini: če je to pekel, nas nebesa niti malo ne zanimajo. Pod umetniškim vodstvom Jerce Šantej iz Sevnice so ustvarjali Ana Žerjal iz Kopra, Tomaž Dernovšek – Vinči iz Hotiča pri Litiji, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Marko Kovačič iz Ljubljane, Jože Šubic iz Maribora, Toni Vučajnk iz Dobove, Judith in Tone Zgonec ter Matic Svažič iz Sevnice. Celotno dogajanje je z ekološgea vidika podkrepil in vse dni spremljal okoljevarstvenik in publicist Anton Komat.

Rdeča nit letošnjega dogodka ArtEko je bila plastika. Umetniki so jo uporabljali kot material za ustvarjanje, jo na ta način reciklirali ter jo upodabljali na slikah in fotografijah. Kako očitno je duh plastike človeštvu ušel iz steklenice, sta na sklepnem sobotnem dogodku opozorila tudi Anton Komat in poslanka v državnem zboru Violeta Tomič, ki je bila tudi ena glavnih snovalk priporočila vladi za prepoved uporabe plastičnih vrečk, kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje hrane in pijače ter plastičnega pribora in mikroplastike. Zaradi plastike vsako leto umre ogromno živali in vztrajno narašča število ogroženih živalskih vrst. V oceanih plavajo otoki plastike. Plastika je vsak dan na naših jedilnikih. Zadnji čas je, če ni že malo pozno, da prav vsak izmed nas spozna, da nas bo plastika zadušila in da kar se da omejimo uporabo plastičnih produktov s kratko dobo uporabnosti. Na to so hoteli s svojimi edinstvenimi deli opozoriti tudi udeleženci letošnjega ArtEka Šentjanž.

Ob izviru stoletne vode, ki žal zaradi krutega posega človeka v naravo to več ni, se je tako zgodil še en nepozaben eko-umetniški dogodek, ki je bil letos že drugi. Med 20. in 24. junijem je namreč na gradu Podsreda potekal ArtEko Kozjansko 2018, ki je bienalni dogodek in je bil letos drugi po vrsti. Tako lahko od leta 2011 ponosno naštejemo že deset ArtEko dogodkov, ki obiskovalca v nobenem primeru ne pustijo ravnodušnega. Če ste tokratno dogajanje zamudili, vas zadnjo nedeljo septembra lepo vabimo na Šentjanško tržnico, kjer bodo ArtEko stvaritve na ogled na Repovževi štali in okoli nje.

Petra Majcen
Foto: Judith Zgonec

Povezave

www.sentjanz.si

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi