Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
26°C
8°C
Oceni objavo

Miniature v oknu Radogost

Julija so bile v grajskem oknu Radogost in v zbirki Ogled na sevniškem gradu predstavljene slikarske miniature Božidarja Zavška - Dareta iz Žalca.

 

Miniature so bile slike ali risbe, navadno portreti v tehniki akvarela ali gvaša, naslikane na lesu, bakru, svili, pozneje tudi na porcelanu, slonovini. So pogost okras pohištva, doz in vaz. Miniatura je nastala v 16. stoletju, velik razcvet pa doživela v 18. stoletju. Zatonila je z izumom fotografije.

 

Dare je svojim miniaturam v več letih umetniškega ustvarjanja vtisnil lastno ikonografijo, simboliko in značilno likovno gradnjo, s podpisom, ki je skrit v sliki, pa dopuščajo gledalcu različno gledanje in interpretacijo, kot je značilno za različne načine nadrealnega upodabljanja. 35 miniatur v grajskem oknu in 15 miniatur v zbirki Ogled je vsekakor očaralo, začaralo in prevzelo slehernega gledalca.

 

S skladbami, odigranimi na tradicionalno afriško glasbilo marimba, je ob odprtju razstave prvo julijsko sredo očarala tudi slikarjeva hči Eva Zavšek, prof. glasbe, tolkalistka, ki je pred letom dni na Akademiji za glasbo opravila  magistrski študij z odliko. 

 

Rok Petančič,
KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi