Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
20°C
4°C
Oceni objavo

50 LET OKTETA JURIJ DALMATIN IZ BOŠTANJA

Oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja je zadnji sobotni večer maja v župnijski cerkvi v Boštanju s koncertom praznoval pet desetletij delovanja.

Daljnega januarja 1964 se je zbralo osem pevcev pod imenom Oktet Boštanjski fantje. Tako je že pred 50 leti pod obronki Vetrnika in Topolovca med Grahovco, Savo in Mirno odmevalo ubrano fantovsko petje.

V petih desetletjih dela je sestav zamenjalo devet umetniških vodij, okrog 40 pevcev, imeli so nešteto ur pevskih vaj in javnih nastopov. Zapeli so veliko pesmi domačih in tujih avtorjev ter gostovali po vsej Sloveniji ter tudi zunaj njenih meja.

Kdo ve, ali je kdo od članov prvotnega sestava po svojem krstnem nastopu 8. marca 1964 v Boštanju na proslavi ob dnevu žena sploh slutil, kakšna svetla prihodnost je še pred njimi in kako nekaj velikega in lepega se je ravno takrat rodilo?

Septembra 2013 je vodenje prevzel domačin Tine Bec, ki je kljub mladosti raven okteta dvignil toliko, da pevci posegajo po številnih priznanjih, repertoar pa razširil tudi s svojimi lastnimi skladbami. Novembra 2013 je oktet na regijskem tekmovanju v Šentjerneju prejel zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske skladbe Mravla je v mlin pelala. Tine Bec, umetniški vodja okteta, je prejel posebno nagrado za najbolj obetavnega zborovodjo. Dne 9. maja 2014 je oktet na Pesmi Posavja 2014 v Krškem prejel pokal za najzanimivejšo zasedbo večera po mnenju obiskovalcev.

Kdor poje rad, ostaja mlad … Da je tako, je dokazal pomlajeni oktet v sestavi Tine Bec, Jure Požar, Marko Plazar, Andrej Sešlar, Marjan Hribar, Matej Fon, Andrej Lisec in Gorazd Zupanc. To 50-letnico so zaznamovali z bogatim repertoarjem, popestrili pa s skupno pesmijo otrok članov okteta ter MePZ Zvon.

Fantje so zapeli eno pesem tudi skupaj z nekdanjimi člani okteta. Oktetovce poleg veselja do petja družita tudi želja po druženju in iskreno prijateljstvo. Nedvomno bodo s takim načinom dela ohranili ime in kakovost okteta, ki so ga prevzeli od svojih predhodnikov tudi za prihodnje rodove pevcev iz Boštanja in okolice.

Koncert, ki ga je povezovala Tanja Žibert, je zaznamovala še podelitev Gallusovih značk Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vsem članom okteta za dolgoletno ljubiteljsko glasbeno delovanje, in sicer za več kot 5, 10, 15 in 30 let.

Oglejte si tudi