Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Ekološka pridelava batata, stevije in jama

Rastline, ki jih sedaj uvažamo, bi lahko v večjih količinah gojili pri nas. S tem bi se ohranile vse kvalitete teh, za naše zdravje izredno koristnih živil. Kmetom se ni treba bati viškov, saj je po teh pridelkih veliko povpraševanje.

Včerajšnje predavanje g. Gordane Knezič je bilo zelo zanimivo.
Predstavila nam je način pridelave batata, ki je uporaben v kulinariki na vse možne načine. Iz njega lahko pripravljamo osnovne jedi, pa tudi sladice, namaze,čaj,  poškodovane gomolje, kot tudi zeleni del pa lahko uporabimo za krmo živalim.
Predvsem je pomemben za diabetike, saj ima nizek glikemični indeks in ga lahko uživajo praktično neomejeno.
Gojenje je drugačno, kot n. pr. pri krompirju, saj je to družina vzpenjalk in ni razhudnik, zato ima blagodejen učinek na našo prebavo. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov.
G. Knezič iz lastne izkušnje večletne pridelave batata, priporoča našim kmetom gojenje, saj je zanj veliko povpraševanje na trgu. Seveda je ekološko pridelan edini, ki vsebuje vse zdravilne lastnosti.
Tudi pri pridelavi naravnega sladila stevije so določene posebnosti, vendar pa si nekaj sadik za lastno uporabo lahko pridelamo  sami. Za gojenje večjih količin je prav tako primerna. Čeprav stevijo uporabljamo kot sladilo je njen glikemični indeks 0, zato je prav tako primerna za vse, še posebno za diabetike. Poudarja pa, da vsebuje vse antioksidante samo naravna ekološko pridelana zelena stevija.
Tretja rastlina, ki nam jo je predstavila pa je jam ali svetlobni koren, ki  s svojim sokom, ki ga vsebuje, blagodejno vpliva tako na ščitnico, želodec, srce in ožilje. Priporoča nam, da ga redno uživamo v manjših količinah enkrat dnevno, najbolje na tešče kar surovega.
Na njihovi ekološki kmetiji so se s pridelovanjem teh rastlin začeli ukvarjati pred osmimi leti. Ves njihov pridelek je takoj prodan, zato je našim kmetom toplo priporočila pridelavo teh rastlin. 
Udeleženci predavanja, ki jih je bilo preko 70, so bili nad predavanjem navdušeni, saj so izvedeli veliko novega in zanimivega. Škoda, da se takih predavanj ne udeleži še več kmetov, saj bi jih take pozitivne izkušnje ohrabrile, da bi se podali na pot ekološke in biodinamične pridelave hrane, ki je iz leta v leto bolj iskana. Seveda pa pogrešamo tudi strokovnjake iz vrst kmetijskih pospeševalcev, ki bi jim taka znanja prišla prav pri njihovem delu.
Naše naslednje predavanje dr. Matjaža Turineka , ki je doktoriral na temo biodinamike, bo še en tak pozitiven pogled na pridelavo zdrave hrane.
Se že veselimo novih spoznanj!  Pridružite se nam!
 

Oglejte si tudi