Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

15. Martinovanje na Studencu

Že petnajsto leto je na Studencu za Martinov praznik zelo pestro. Vinogradniško društvo Studenec skupaj z Aktivom žena Studenec organizirajo Martinovanje, ki privabi obiskovalce od blizu in daleč.
Na Martinovo soboto je potekala na Studencu že petnajsto »Martinovanje na Studencu« v organizaciji Društva vinogradnikov Studenec in Aktiva žena Studenec.


Etnološka in kulturna prireditev je privabila lepo število obiskovalk in obiskovalcev od blizu in daleč. Le-ti so si v zgodnjem sobotnem popoldnevu ogledali zanimivo povorko, s katero so vinogradniki prikazali vinogradniška opravila od pomladi do jeseni. Opozorili so tudi na letošnje naravne ujme, ki vinogradom in vinogradnikom niso prizanašale, zato tudi sama trgatev ni bila takšna, kot bi si jo želeli.


Kako je, če pada toča, so lahko okusili tudi obiskovalci, ko se je nanje usula prava ploha drobnih ledenih kroglic, ki so jih prijetno presenetile. »Sladkih gosenic«, ki so bile na vinskih trtah v vinogradniški povorki, pa so se na prireditvi najbolj razveselili najmlajši. No, če letošnji letini ni dobro delo preveč dežja, se je le-ta »usmilil« letošnje povorke in ni močil obiskovalk in obiskovalcev kot lansko leto.


V prostorih gasilskega doma je bila na ogled čebelarska razstava, članice Aktiva žena Studenec pa so pripravile razstavo peciva. V ogrevanem šotoru je potekala degustacija mošta in vin domačih vinogradnikov ter pokušnja enostavnih kmečkih jedi, ki jih na Studencu še poznajo. Pri kuhanju je sodelovalo kar 6 ekip, večino Aktivi žena iz Zabukovja, Sevnice, Boštanja in seveda domače punce iz Studenca ter tudi mešana ekipa, pod vodstvom domačina po vzdevku Nos.

 

Novost v letošnjem programu so bile vinogradniške igre, zmagovalci so prejeli poln lesen sod vina, katerega naslednje leto na igrah predajo zmagovalni ekipi. Lansko letni zmagovalci, domačini, Zavraški sabor, so tako letos predali sod ekipi Poganka.

 

V poznem popoldnevu je sledil še kulturni program z blagoslovom mošta, potem pa veselica z ansamblom Toneta Rusa do zgodnjih jutranjih ur.

 

V nedeljo pa je tako kot vsako leto tudi potekal Martinov pohod dolg kar 6,5 km. Začelo se je pri Gostilni Janc, nadaljevalo čez Zavratec in Impolje na Primož, kjer je pohodnike okrepčala topla malica, Studenški Župnik pa blagoslov mošt.

Oglejte si tudi