Logo MojaObčina.si

Šentrupert

JUTRI
34°C
17°C
SOB.
34°C
18°C

Spominski »MIKLAVŽEV« pohod do tabora ZAPADNO DOLENJSKEGA ODREDA v »JELOVKI«

O.O. ZB za vrednote NOB Šentrupert je v počastitev 75. Obletnice ustanovitve ZDO organiziral 2. 12. 2017 pohod v partizanski tabor »Jelovka«. ZDO je bila posebna partizanska enota, ki je takrat delovala v treh bataljonih in štela 265 bork in borcev. Njena posebnost je bilo delovanje v več funkcijah: teritorialno, vojaško, politično, mobilizacijsko, propagandno in kadrovsko. Prvi bataljon in štab odreda je deloval na področju med mirnsko železniško progo in italijansko-nemško okupacijsko mejo, drugi bataljon je deloval od Kočevskega Roga do dolenjske železniške proge tretji pa je deloval  v vzhodni okolici Ljubljane. Po uspešno prestani veliki italijanski ofenzivi jeseni leta 1942 se je odredov štab in 1. bataljon naselil v Lukovec pri Tihaboju. V oktobru 1942 je glavno poveljstvo partizanskih enot izdalo ukaz, da morajo vse partizanske čete in bataljoni imeti svoja taborišča izven naselij.

Za lokacijo svojega baznega  tabora je ZDO izbral osrčje prijazne Dolenjske med Gabrovko, Mirno in Šentrupertom, v trikotu naselij Zaloka-Pečice-Zabukovje. To je gozdnati predel, ki mu domačini pravijo Jelovka. Po grapi, ki deli Jelovko  teče hudourniški potoček, ki izvira pod Zaloko in se nato izliva v reko Mirno. Ta kraj je bil izbran tudi zaradi tega, ker je bil sovražniku težje dostopen in hkrati blizu hribovskih vasi.

Partizanski tabor v Jelovki je imel nared že prva ležišča 2. novembra. Sam tabor je imel v svoji sestavi 4 zemljanke, 5 šotorov, eno leseno barako, prva pomoč,  kuhinjo in klavnico.

Tabor je bil izhodišče za razne borbene akcije, imeli so tudi zelo veliko raznih aktivnosti. Za dan mrtvih 1942 so na pokopališče v Šentrupertu na grobove padlim partizanom položili cvetje. Čez šest tednov so se pri Sv. Križu udeležili tudi polnočnice. Imeli so 11 političnih mitingov in 5 mobilizacijskih sestankov. Bili so tudi kulturno ozaveščeni saj so imeli svoj pevski zbor, izdali so svoje glasilo »STENSKI ČASOPIS«, izšle so tri številke v novembru in decembru. V Taboru so varovali tudi tako imenovano »STIŠKO TEHNIKO«,to je bila tiskarna katera je bila prvotno v samostanu Stična. V eni izmed barak, ki je bila malo bolj oddaljena od centra tabora pa so si uredili tiskarno in jo poimenovali »URŠKA«. V mesecu decembru so ponatisnili več številk »Slovenskega Poročevalca« in prvo številko ženske revije »NAŠA ŽENA«. Tabor so uporabljali do 22. decembra  1942 leta.

V spomin 75. obletnice ustanovitve ZDO je bil organizirani spominski pohod ki smo ga poimenovali »MIKLAVŽEV POHOD« saj so v taboru tudi organizirali miklavževanje s pomočjo župnika iz Sv.Križa.

Pohoda, ki sta potekala iz dveh smeri in sicer Šentruperta in Zabukovja, se je udeležilo približno 80 pohodnikov. Iz Zabukovja je krenilo kar 32 otrok, učencev Osnovne šole Dr. Pavla Lunačka Šentrupert in vrtca Čebelica Šentrupert v spremstvu staršev in mentorice. Pohod je bil organizran v okviru krožka CICI PLANINEC, potekal pa je po poti, ki so jo markirali člani Planinskega društva Polet Šentrupert. Pri baraki, ki jo vzdržujejo člani ZB za vrednote NOB Šentrupert pa so se na skupni slovesnosti, ki so jo popestril recitatorji  Anže, Marija, Ana in Ula zbrali še praporščak ZDO Vojko Smole, praporščak ZB za vrednote NOB Šentrupert Sandi Pirh in člani Duletove čete iz Tržišča z dvema starodobnikoma. Delovanje ZDO je orisal predsednik ZB za vrednote NOB Šentrupert Jurij Bizjak, na koncu pa je otroke obdaroval tudi Miklavž, ki je pustil v taboru 50 daril in sicer takih, kot so jih včasih od njega dobivali naši starši in stari starši (suho sadje, pomaračne, mandarine, bomboni in pečen parkel).

Ob prijetnem vzdušju in prepletanju mladosti s starostjo so se udeleženci razšli v upanju, da se nasledje leto zopet srečamo.

Po končanem uspešnem pohodu pa sta predsednik ZB za vrednote NOB Šentrupert in član Boštjan SLADIČ obiskala eno najstarejših članic organizacije in ji voščila vse najboljše za njen 94. rojstni dan.

 

Boštjan SLADIČ

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi