Logo MojaObčina.si

Šentrupert

DANES
15°C
0°C
JUTRI
12°C
1°C

SAMHAIN FEST

1239

Keltski praznik Samhain - dan med svetovi

Noč čarovnic ali Halloween je že stoletja ena najbolj čarobnih noči v letu. Je noč moči, ko je tančica med našim svetom in onostranstvom najtanjša. Zato imajo mnogi vpogled na drugo stran, lahko komunicirajo s predniki ali napovedujejo prihodnost. Ne glede na to, da je Halloween vedno bolj popularen le redki vedo kakšna je tradicija tega praznika.
Praznuje se ga na sončni zahod 31. oktobra. To je ena izmed najbolj duhovnih noči v letu, druga je na Beltane, kar pomeni, da je tančica med svetovi najbolj tanka in je duhovom dovoljeno potovanje med realnostmi. To je čaroben čas, ko so zakoni časa in prostora začasno ukinjeni. Komunikacija s predniki je v tem času najlažja. To je čas, ko se povezujemo z boginjo, ki predstavlja temno plat skrivnosti, poznano kot starko ali modro žensko Hecate in Carridween. 31. oktobra je za vse čarovnice prav poseben dan, čarovniško novo leto. Kelti so ta praznik imenovali tudi tretja žetev ali Samhain, to je bilo pogansko novo leto. Samo ime pomeni konec poletja, ko se začenja temačna zimska polovica leta. To je obdobje ko prestol zasede kralj Božjega drevesca in se umakne kralj Hrasta, ki vlada svetlemu delu leta. Boginja žaluje za svojim kraljem, vendar je ob tem času že noseča z bogom, ki se bo ponovno rodil na Yule, praznik zimskega solsticija. Samhain je bil najpomembnejši praznik v letu. Na ta dan naj bi se bili duhovi mrtvih sposobni pomešati med žive. Lord Samhain je bil »gospodar teme«, ki je pomagal dušam umrlim med letom, v podzemlje. Ogenj ki so ga med praznovanjem kurili, naj bi odganjal duhove, vile, čarovnice in demone, ki naj bi bili sestavni del sprevoda. Da bi se skrili pred duhovi, so se prebivalci oblekli v kostume iz kož in na glavah nosili maske živali.
V KUD Klati Vitez smo se letos odločili da praznujemo ta praznik in ga pripravimo še za obiskovalce, še posebej se bomo potrudili z delavnicami za otroke. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Društvom Podeželskih Žena in Deklet Šentrupertske Šmarnice in KUD Emil Adamič iz Mokronoga.
Kratek opis dogajanja:
Delavnica izdelave čarovniških pokrival, čarovniških ogrinjal, čarovniških palic in metel, Kratke Dolenjske pravljice, Čarovniški ples okoli ognja, Čisto pravo vedeževanje, Čarovniški vrtiljak, Nočno lokostrelstvo in metanje sekir v tarčo, sladka pajčevina in seveda grajska klet groze.
Ponudba hrane in pijače bo nadvse imenitna in primerna za ta čas: čarovniški praženec, čarovniške palačinke, čarovniški napitek iz kotla ipd.
Razstava eksperimentalne arheologije na temi, pozni srednji vek in zgodnja renesansa bo odprta ves čas, možno pa bo tudi tiskanje Primoža Trubarja ob 500 letnici reformacije.
Vabljeni pa tudi, da buče prinesete s seboj, vsekakor našemljeni času in dogodku primerno.
Povezava na dogodek:
https://www.facebook.com/events/705113926355875/?active_tab=discussion

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!