Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-0°C
Oceni objavo

V Muzeju norosti študentje zbirali gradivo in iskali skupne poti

Ob koncu aprila 2017 smo na gradu Cmurek ponovno gostili študentski tabor. Že tretje leto zapored je študente etnologije in kulturne antropologije pripeljal prof. dr. Jože Hudales, s Filozofske fakultete, Univerze v Ljubljani. V okviru terenskih vaj so študentje zbirali gradivo o življenju v okolici gradu Cmurek. Tokrat so v središče postavili vprašanje življenja ob meji. Obiskali so domačine s Trat in Velke, ki so z njimi prijazno delili svoje spomine, povezane z reko Muro, mejnim prehodom Cmurek, cmureškim mostom, obujali pa so tudi zgodbe o prebežnikih, “šmuglanju”, veselicah v Gostilni pri mostu in še in še... Zbrano gradivo bo po strokovni obdelavi postalo del arhiva in muzejske zbirke.

 

Isti čas so se z okolico gradu Cmurek ukvarjali študentje arhitekture z dunajske Tehnične univerze, vendar s povsem drugega vidika. Preverjali so možnosti za vzpostavitev pešpoti, ki bo vodila z gradu do sosednjega mesta Mureck in seveda od tam do gradu. Krajani že vrsto let ugotavljamo, da je pešačenje ob prometni cesti izjemno nevarno, še zlasti v poletnem obdobju, ko se poveča število turistov na poti proti morju.

 

Da bi poiskali najboljše možne rešitve, so študentje pod vodstvom Johannesa Paara, Eve Mair in Eliasa Dornerja organizirali javno razpravo za krajane ter pohod. Na sončen aprilski popoldan smo se skupaj sprehodili čez Cmureški most in se skozi gozd povzpeli na grajsko vzpetino. Po poti smo uživali v pogovoru s študenti s cele Evrope: Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Španije, Italije, Albanije, Bolgarije, Romunije, Črne gore in Nemčije.

 

Do konca junija bodo študentje arhitekture pripravili strokovne podlage in načrt za realizacijo pešpoti. Ob koncu junija se bodo spet vrnili v naše konce, zavihali rokave in pomagali pri ureditvi poti.

Več fotografij z dogodka si oglejte tukaj: https://www.facebook.com/pg/norostnameji/photos/?tab=album&album_id=1042469032553381

Oglejte si tudi