Oceni objavo

Energetska in ekološka sanacija Ribniške koče

Planinsko društvo Paloma Sladki vrh je bilo uspešno na javnem razpisu ''Javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi '', ki je bil objavljen na strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v aprilu 2021. Namen razpisa je finančna podpora pri energetski sanaciji Ribniške koče. Sredstva so sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Koča stoji na mali planoti tik pod Malim Črnim vrhom v glavnem pohorskem grebenu Zaradi lepe zgradbe in lepega razgleda se je koče oprijel naziv »Kraljica pohorskih planinskih postojank«. Tik pod kočo je manjši zimsko športni center s tremi vlečnicami. Mimo koče je speljana znana pohorska smučarska tekaška proga. PD PALOMA Sladki Vrh sproti obnavlja kočo v smislu izboljševanja bivalnih pogojev in splošnega počutja planincev.

Za zmanjšanje toplotnih izgub sta bili toplotno izolirani fasada in streha. Učinkovitost delovanja sistema tople sanitarne vode je izboljšana z vgradnjo toplotne črpalke in pečjo na plin. Z vgradnjo sončne elektrarne je poskrbljeno za zmanjšanje emisij v ozračje in povečanje deleža obnovljivih virov energije. 

Z rekuperacijo v bivalnih delih in kuhinji je poskrbljeno za prijetnejši zrak, obenem pa je s tem zmanjšana izguba toplotne energije.

Količina odpadkov se bo zmanjševala z uporabo stiskalnice za pločevinke in plastiko. Ob koči in v koči so se namestili koši za ločeno zbiranje odpadkov. Za posebne odpadke so se uredili ustrezni prostori za skladiščenje.

Z vgradnjo varčnih armatur, varčnih ročk za tuširanje je zagotovljeno zmanjšanje rabe hladne in tople pitne vode.  Vgrajenam je tudi nova čistilna naprava, ki bo pripomogla k prijaznejšemu ravnanju z okoljem.

Ribniška koča na Pohorju vas vabi skozi vse leto. Od junija do septembra je odprta vsak dan, v ostalih mesecih pa s prilagodljivim urnikom. Vljudno vabljeni, da jo obiščete!

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. www.eu-skladi.si.

Oglejte si tudi