Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
9°C
JUTRI
25°C
10°C
Oceni objavo

Ali poznamo temeljne postopke oživljanja in znamo varno uporabiti defibrilator?

V petek, 26. maja 2023, se je v Mladinskem centru v Vrtojbi odvila delavnica o temeljnih postopkih oživljanja s prikazom pravilne in varne uporabe defibrilatorja (AED). Ali veste, da je nenaden srčni zastoj eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, da se tudi v Sloveniji zgodijo približno 4 dnevno, da takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih ob srčnem zastoju? Znanje iz temeljnih postopkov oživljanja je zato neprecenljivo, saj pomaga ohraniti človeka pri življenju do prihoda nujne medicinske pomoči. Da bi bilo reševanje čim bolj učinkovito, pa mora biti kar največ ljudi veščih temeljnih postopkov oživljanja. V neprecenljivo pomoč nam je avtomatski defibrilator, naprava, ki zazna srčni zastoj in ga s pomočjo električnega sunka ponovno zažene. S to napravo lahko rešimo človeku življenje!

Zato, da bi bilo čimveč občano veščih postopkov oživljanja in da se nudenja pomoči ne bi ustrašili, so člani Enote za prvo pomoč Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba pripravili izobraževanje, kjer so se udeleženci seznanili s postopki oživljanja, dejavniki tveganja srčno žilnih obolenj ter se naučili kako pravilno in varno uporabljati defibrilator.

Če ste tokratno delavnico zamudil, Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojba pripravlja že novo, ki bo v petek, 23. junija, ob 18.00 v Coroninijevem dvorcu v Šempetru.
   

Oglejte si tudi