Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Začela so se volilna opravila za lokalne volitve 2018

Predsednik Državnega zbora RS je razpisal redne volitve v občinske svete in redne volitve županov, ki se opravijo 18. novembra 2018. Razpis je objavljen v Uradnem listu RS, št. 48/18 dne 13. julija 2018. Za dan razpisa je določen 3. september 2018. S tem dnem se začno volilna opravila.

 

Od 3. septembra 2018 dalje bodo lahko volivci na upravnih enotah že oddajali glasove podpore posameznim neodvisnim kandidatom za župane ali občinske svetnike po občinah in od tega datuma dalje pa so tudi po političnih strankah v skladu z njihovimi internimi pravili uradno stekli kandidacijski postopki za določitev kandidatov, ki so jih stranke večinoma že določile. Najpomembnejši datum za vse volitve je seveda rok za vložitev kandidature. Kandidature za člane občinskih svetov in za župana občine morajo politične stranke in volivci vložiti najpozneje 30 dni pred dnem glasovanja, to je do 18. oktobra 2018 do 19. ure (pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa).

 

Volilna kampanja se začne 30 dni pred dnevom glasovanja. Uradna volilna kampanja za lokalne volitve se bo lahko začela 18. oktobra 2018. Državna volilna komisije je odločila, da bo razpisala drugi krog glasovanja za volitve županov v primerih, ko bo to potrebno, glede na določbe tretjega odstavka 107. člena ZLV, predvidoma za nedeljo 2. decembra 2018.

 

POGOJI KANDIDIRANJA

Liste kandidatov za člane občinskega sveta določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Politična stranka določi listo kandidatov po postopku določenem z njenimi pravili. Kandidate določijo s tajnim glasovanjem.

Listo kandidatov lahko določi s podpisovanjem skupina volivcev, ki imajo v volilni enoti stalno prebivališče, če so volivci državljani druge države članice EU, ki nimajo prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pa začasno prebivališče. Potrebno število volivcev je najmanj 1 % od števila volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. (68. člen ZLV). Občinska volilna komisija Občine Šempeter-Vrtojba ugotavlja, da je pri kandidiranju za Občinski svet Občine Šempeter-Vrtojba s podporo skupine volivcev za veljavno kandidaturo potrebno zbrati najmanj 54 podpisov volivcev.

Kandidat za člana občinskega sveta mora imeti stalno prebivališče v volilni enoti, če je kandidat državljan druge države članice EU, ki nima prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pa začasno prebivališče.

 

Kandidata za župana občine določijo politične stranke in volivci v volilni enoti. Politična stranka določi kandidata po postopku določenem z njenimi pravili. Pri določanju kandidata smejo sodelovati samo člani stranke, imajo volilno pravico in stalno prebivališče v občini. Kandidata določi stranka s tajnim glasovanjem. Kadar določa kandidata za župana skupina volivcev, je potrebno število podpisov najmanj 2 % od števila volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500. (106. člen ZLV). Občinska volilna komisija Občine Šempeter-Vrtojba ugotavlja, da je pri kandidiranju za župana Občine Šempeter-Vrtojba s podporo skupine volivcev za veljavno kandidaturo potrebno zbrati najmanj 49 podpisov volivcev.

Oglejte si tudi