Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vseevropsko zvonjenje zvonov na mednarodni dan miru

V Evropi že več kot tisoč let zvonjenje zvonov zaznamuje čas za delo, za počitek in za molitev. Zvonovi so od nekdaj slišno opominjali na red v verskem in posvetnem življenju. Ta zvok sicer obstaja že pet tisočletij in sega v čas pred krščanstvom. Predstavlja medkulturnost, saj doni iz katedral in podružnic, budističnih templjev ter šintoističnih svetišč. Posreduje občutek svečanosti, oznanja minevanje časa in presega omejitve, pogojene z znanjem jezika. Predstavlja kulturo v najširšem smislu.

Glas zvonov je bil vedno in je še danes neizbrisno vtisnjen tudi v zavest in spomin Slovencev, posebej tistih, ki so morali zapustiti dom in rojstni kraj. V njihovi govorici zvonovi pojejo, ko spremljajo praznike, ali jokajo, ko se poslavljajo od umrlih… Z zvonovi je slovenski človek znal muzicirati in to še vedno počenja, ko pritrkava in tako privzdiguje slovesno občutje praznikov. Glas zvonov je bil in je še neločljivo povezan s slovensko dušo, ki je bila globoko ranjena, ko so zvonove v obeh vojnah snemali, da bi jih prelili v topove. Brez zvonjenja je bila njihova vas pustota, slovenska pokrajina pa je izgubljala zvočno podobo tisočletne kulture.

Ob evropskem letu kulturne dediščine 2018 so predstavniki evropskih institucij podprli predlog Nemškega nacionalnega odbora za varovanje kulturne dediščine, da po vsej Evropi istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine.

Da ne bi pozabili, kako dragocen je mir za vse nas, se letos spominjamo stoletnice konca prve svetovne vojne in štiristoletnice začetka tridesetletne vojne leta 1618 in njenega konca leta 1648. Zato bodo na mednarodni dan miru 21. septembra 2018, od 18.00 do 18.15 zadoneli vsi zvonovi tudi na naših dveh cerkvah v Šempetru in Vrtojbi ter se tako pridružili vseevropskemu zvonjenju zvonov v pomoč pri zavedanju o naši skupni dediščini!

Oglejte si tudi