Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
10°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C
Deli
3132

V Novi Gorici je potekalo drugo zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina

V Novi Gorici je v torek, 10. maja 2016, potekalo 2. zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina, ki sta ga vodila minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec in predsednica dežele Furlanije-Julijske krajine Debora Serracchiani. Plenarnega zasedanja se je udeležil tudi župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Prvo zasedanje skupnega odbora, naslednika nekdanje Mešane komisije za obravnavo skupnih razvojnih vprašanj med Republiko Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino, ki ponovno vzpostavlja medresorski dialog na področjih skupnega interesa med Republiko Slovenijo in Avtonomno deželo Furlanijo-Julijsko krajino, je potekalo aprila 2015 v Trstu. Na današnjem zasedanju sta minister Erjavec in predsednica Serracchiani izrazila zadovoljstvo z nadaljevanjem vzpostavljenega sodelovanja in se strinjala, da so dobri odnosi in okrepljeno sodelovanje na področjih skupnega interesa, krepitev medsebojnih povezav ter skupno delovanje v smeri reševanja odprtih vprašanj, posebnega pomena za socialno-ekonomski razvoj čezmejnega prostora in ljudi, ki tam bivajo. Minister Erjavec je poudaril, da sodelovanje v okviru skupnega odbora zagotavlja tudi dodatno pozitivno dinamiko v dobrososedskih odnosih med državama.      

Na zasedanju je bila posebna pozornost namenjena tudi obema manjšinama. "Slovenska narodna manjšina v Italiji in Italijanska narodna skupnost v Sloveniji sta pomembna vez med Slovenijo in Furlanijo – Julijsko krajino, zato si morajo tako Slovenija kot Furlanija – Julijska krajina in Italija prizadevati za njuno uveljavljanje in promocijo in ju podpirati pri ohranjanju in razvijanju njune identitete, kar je naša obveza in odgovornost," je poudaril minister Erjavec in dodal, da sta obe manjšinski skupnosti sooblikovalca družbene raznolikosti prostora, ki prispevata k celostnemu razvoju tega območja.

Predstavniki Skupnega odbora Slovenija – Furlanija - Julijska krajina so se na plenarnem zasedanju dogovoril o nadaljnjih področjih in temah delovanja ter sodelovanju pri skupnih projektih in dejavnostih na področjih prometa, energije, okolja, prostorskega načrtovanja, kmetijstva, gospodarstva in turizma, raziskav in inovacij, civilne zaščite, zdravja, socialne politike, kulture, izobraževanja in manjšinskih vprašanj. Izpostavili so potrebo po nadaljnji krepitvi sodelovanja pod okriljem Skupnega odbora. V Novi Gorici bo danes potekala tudi investicijska konferenca v sodelovanju z Območno gospodarsko zbornico v Novi Gorici, kjer bodo podjetnikom FJK predstavljene priložnosti za investiranje v sklopu tretjega privatizacijskega paketa (turistični center Kanin, logistični center Vrtojba, poslovna cona Ajdovščina, idr.).

Vir: www.mzz.gov.si

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij