Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Pustovanje 2014 uspelo

V soboto, 1. marca, je v Šempetru potekalo že deveto pustovanje zapored. Čeprav ga je nekoliko krojilo vreme, je pustovanje, ki ga je v celoto spretno tkala povezovalka Lavra Fon, po besedah prisotnih, sodelujočih in organizatorjev uspelo.

 

Seveda so bili med tistimi, ki so se pusta najbolj veselili, brez dvoma otroci. Prav zato smo zanje pripravili osrednje otroško pustno rajanje na Goriškem. Pustne norčije na trgu Ivana Roba so se tako začele z veliko pustno povorko za najmlajše ter gusarsko pustno predstavo, za katero je poskrbel teater Cizamo. Za nagrado so sodelujoči v tem sprevodu kot doslej dobili krof in čaj.

 

Ob 15. uri pa se je s Pihalnim orkestrom Vogrsko začel drugi del dogajanja, kjer so svojo domišljijo in ustvarjalnost v karnevalskem sprevodu vozov in skupin pokazali odrasli tako iz domače občine in njene okolice kot od drugod iz Slovenije in zamejstva. Sodelovali so štirje vozovi in osem skupin, med njimi tudi skupina varovancev Varstveno delovnega centra Nova Gorica z masko "Z urami v zlate čase", ki je predstavljala štetje ur do otvoritve novega VDC-ja v Novi Gorici. Skupaj je tako na povorki sodelovalo okoli 400 mask, ki so se letos obiskovalcem predstavili na novi, veliko daljši poti.

 

Pustnemu sprevodu, ki se je že tradicionalno zaključil z obiskom kurentov, je sledilo pustno rajanje in podelitev nagrad. Komisija, ki je ocenjevala izvirnost zamisli, ustvarjalnost, koreografijo, kakovost izdelave oblek in pustnega voza, je najvišjo oceno in s tem prvo mesto med vozovi podelila skupini s Trnovega s prikazom firme Novo Primorje in s staro upravo Primorja za rešetkami v koprskem zaporu. Drugo mesto sta si delila domače Kulturno umetniško društvo Šempeter (Mouline rose) in Turistično športno društvo Orehovlje (Orehovci grejo v Egipt), tretji pa je bil Plesni klub Soy Cubano Nova Gorica (Življenje na Kubi). Med skupinami  je slavilo Športno društvo Morsko (Vampirji, iztrebljevalec vampirjev in asistentke), na drugem mestu je sledilo Turistično društvo Cerje/Opatje selo (Robin Hood in opajci v opajkicah), na tretjem pa so pristali Pustarji iz Tmina (Kozaki in Kozakinje in njihova olimpijska ekipa hokejistov in biatloncev).

 

Seveda, pa s podelitvijo nagrad rajanja ni bilo konec. Zvečer se je namreč dogajanje preselilo v Športni center HIT, kjer sta za zabavo do jutranjih ur poskrbela skupina Kingston in DJ Mitja.

 

Da je dogodek uspel so zaslužni organizator pustovanja KŠTM Šempeter-Vrtojba, ki je dogodek ob podpori Občina Šempeter-Vrtojba organiziral v sodelovanju s Krajevnim odborom Šempeter, Krajevnim odborom Vrtojba, Turističnim društvom Občine Šempeter-Vrtojba, Športnim društvom Mark Šempeter, Društvom žena Vrtojba, Društvom žena in deklet Šempeter, Radioklubom Burja Šempeter in PGD Šempeter.

 

Nekaj utrinkov z letošnjega pustovanja smo zabeležili tudi v naši fotogaleriji. Slike zanjo sta prispevala Simon Zavadlav in Stanislav Črvič.

Oglejte si tudi