Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Tek Ultra Trail Vipavska dolina bo tekače popeljal tudi po naši občini

Ultra trail Vipavska dolina

je bil že v preteklih letih znan kot ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, kjer tekači tečejo v naravi in pri tem premagujejo velike razdalje ter višinske metre. Gre za eno največji ultra trail prireditev v Sloveniji in med večjimi v regiji Alpe Adria s 40-odstotno udeležbo tujih tekačev. Dogodek, ki se bo letos odvijal že peto leto zapovrstjo, bo potekal med 4. in 12. majem 2019 v Vipavski dolini in na Goriškem. Udeležilo se ga bo preko 1000 tekačev iz 29 držav sveta.

Letošnja velika novost je prva organizacija za marsikoga nepredstavljive ultra razdalje 100 milj (160 km). Ta proga bo obkrožila celotno Vipavsko dolino in Goriško. Start bo 10. maja 2019 v centru Ajdovščine (106 m). Tekače najprej čaka vzpon na Kovk (860 m), od tam po robu Gore do najvišje točke gorskega ultramaratona – Mali Golak (1495 m). Proga se nato nadaljuje mimo koče na Čavnu (1242 m), koče na Mali Gori in se čez Kucelj (1237 m) spusti do Vitovelj, od tam pa proga nadaljuje proti zahodu vse do pod Škabrijela, mimo Ravnice in Grgarja na Sveto Goro. S Svete Gore se spusti v Solkan in nadaljuje proti Novi Gorici ob meji z Italijo. Iz Nove Gorice se pot vije prek Kempršč, Bazare, pod sv. Otom čez Vrtojbensko- biljenske griče do Mirna. Iz Mirna se proga povzpne na Cerje in po grebenu čez Trstelj, mimo gradu Rihemberk in se na na Preserjih priključi krajši 100 km dolgi progi. Od tu naprej sledi slikovitim potem čez Vipavska brda preko Svetega Martina-Erzelja-Goč do Socerba na južnem koncu doline. Iz Podnanosa se proga vzpne na vrh nanoške planote – Pleša (1262 m). Od tam se skozi osrčje Nanosa spusti v dolino na cilj – v center Vipave. Tekači bodo za razdaljo 160 km s kar 7000 višinskimi metri lahko porabili največ 45 ur.

Organizatorji pot že označujejo. Prosijo vse, da pustite označbe poti na mestu in tako prispevate pri organizaciji dogodka ter poskrbite za varnost  tekačev prihodnji vikend! Poti bodo očiščene v tednu po dogodku!


Več informacij dobite na: www.ultratrail.si in www.facebook.com/utvvslovenia

Oglejte si tudi