Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Svoboda je zasijala

V nedeljo, 26. aprila, se je odvila osrednja prireditev posvečena 70. obletnici osvoboditve. Slovesnost z naslovom Svoboda je zasijala, ki sta jo pripravila Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba v sodelovanju z ostalimi goriškimi občinami, je do dobra napolnila dvorano z obiskovalci vseh starosti in številnimi nastopajočimi. Na dogodku so bili tudi zastavonoše, praporščaki in veterani, člani Kulturnega društva Triglav pa so se preoblekli v partizanske uniforme.

 

Prireditve se je udeležil tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti Partizanskemu pevskemu zboru Ljubljana vročil najvišje državno odlikovanje zlati red za zasluge - za ohranjanje uporniške, bojne in domoljubne pesmi ob 70. letnici uspešnega delovanja.

 

Zbrane je najprej pozdravil župan Občine Šempeter-Vrtojba, Milan Turk, ki je poudaril, da se je po prvi svetovni vojni vzpostavila za Slovence krivična meja. Tudi vojaška zasedba tega območja ob koncu druge svetovne vojne pa je pripomogla k temu, da so dosegli meje, ki veljajo še danes "in ki nam omogočajo, da se svobodno izražamo v svojem maternem jeziku in da živimo kot svoboden narod". 

 

V nadaljevanju je mesto za govorniškim pultom odstopil slavnostnemu govorniku na prireditvi, častnemu predsedniku ZZB za vrednote NOB Slovenije Janezu Stanovniku. Govornik se je z mislimi sprehodil skozi dogodke pred sedemdeset in več leti. Najprej spomnil, da so sile Antante prav na današnji dan pred stotimi leti v Londonu podpisale "zloveščo pogodbo", s katero so Italiji po koncu vojne zagotovile slovensko ozemlje, kar se je tudi uresničilo. Podrobno je orisal začetek primorskega odpora v času fašizma, vlogo Tigra in primorske duhovščine ter osvobodilni boj do zadnjih dni vojne, ko so jugoslovanske sile maja 1945 osvobodile Trst. Spomnil je na številne žrtve, na odpor, ki so ga ljudje čutili do sovražnika in na globoko tovariško solidarnost, ki se je stkala med odporniki: eden za vse, vsi za enega. Govor, ki je požel velik aplavz, je zaključil z mislijo o miru: "Mir ni samo tisto, kar se podpiše na papirju, mir je žrtev. In za mir se je treba žrtvovati." Čestital je Partizanskemu pevskemu zboru za prejeto odlikovanje in se zahvalil predsedniku republike, da je prepoznal pomen in moč njihove pesmi, "narod, ki prepeva, ko krvavi, je neuničljiv", je rekel Stanovnik.

Sledila je slovesna vročitev odlikovanja, ki ga je v imenu Partizanskega pevskega zbora Ljubljana prevzel dolgoletni dirigent Franc Gornik, z besedami zahvale pa se je zanj zahvalil predsednik zbora Daro Majcen. Vročitev se je zaključila s pesmima Hej, brigade in Slovenci kremeniti, pri čemer je pevcem s petjem pritegnila tudi dvorana, ter odhodom častne straže Garde Slovenske vojske s prizorišča.

 

Program, ki sta ga zasnovala Katjuša Žigon in Ivan Mignozzi, je oblikovalo okoli 200 nastopajočih: Otroški pevski zbor Osnovne šole Ivana Roba Šempeter in podružničnih šol Vrtojba ter Vogrsko, pevka Polona Kante Pavlin, prek 150 pevcev in pevk združenih pevskih zborov Goriške (MPZ Provox, MPZ Šempeter, MPZ Lijak Vogrsko, MPZ Kromberški Vodopivci, MePZ Ciril Silič iz Vrtojbe in Vokalni ansambel Reunion) pod vodstvom Ivana Mignozzija, Pihalni orkester Vogrsko in ansambel Avantgarda. Prireditev se je zaključila s pesmijo Vstajenje Primorske, ki je zadonala v izvedbi vseh nastopajočih pevcev in orkestra, petju pa so se pridružili tudi številni obiskovalci.

 

Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.

Oglejte si tudi