Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

S koroško delegacijo o izkušnjah EZTS GO in o skupnih projektih

V torek, 13. decembra, je župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon skupaj z županom Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milanom Turkom in višjim svetovalcem za evropske in druge projekte mestne občine Tomažem Konradom gostil delegacijo s slovenske in avstrijske Koroške pod vodstvom župana Občine Mežica Dušana Krebla in Občine Suha (Neuhaus) Gerharda Visotchniga. Delegacija, v kateri sta bila tudi direktorica Regijske razvojne agencije Koroške Karmen Sonjak in predstojnik za koordinacijo EU zadev pri koroški vladi Johannes Maier, je na Goriško prišla z namenom, da si pridobi izkušnje na področju ustanavljanja evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, ki je sploh prvo tovrstno v EU. "Živimo na enotnem prostoru, v času, ki nima več meja ne za ljudi ne za blago. Vedno bolj se tega zavedamo, čeprav nas določeni dogodki v Evropi opominjajo, da to ni za vselej dano, da se lahko tudi spremeni. Zato je toliko bolj pomembno, da medsebojna sodelovanja gojimo in s tem pripomoremo, da je sodelovanje boljše tudi na nacionalni ravni," je poudaril župan Milan Turk.

Gostitelji so zbranim podrobneje predstavil postopek ustanavljanja združenja ter vse prednosti in ovire, s katerimi so se doslej pri tem soočali. Predvsem so izpostavili dejstvo, da je bila ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO logična nadgradnja dotakratnega čezmejnega sodelovanja na Goriškem. Kot je v predstavitvi izpostavil Tomaž Konrad, se je vse začelo s čezmejnim sodelovanjem in prijateljstvom, nadaljevalo s projektnim sodelovanjem in nazadnje nadgradilo z ustanovitvijo združenja, ki omogoča novo strukturo sodelovanja, kar je zbranim potrdila tudi Tatjana Rener iz Regionalne pisarne v Štanjelu. EZTS krepi nadaljnje sodelovanje lokalnih skupnosti in omogoča enoten pristop k reševanju ključnih izzivov skupnega čezmejnega prostora.



Podobno združenje, kot so povedali gostje, si želi ustanoviti tudi devet občin z avstrijske strani in pet občin s slovenske strani, ki  sodelujejo v delovni skupnosti Geopark Karavanke. V tem združenju bi v prvi fazi razvijali zlasti projekte na področju skupne turistične promocije in trajnostne mobilnosti.

V nadaljevanju pogovorov so se zbrani pogovarjali o aktualnih projektih in možnosti sodelovanja v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija. Izkazalo se je, da je možnosti skupnega nastopa pri projektih veliko, saj tako na Koroškem kot na Goriškem razmišljamo o podobnih vsebinah na področju trajnostne mobilnosti in turizma. Ob tem je direktor Regijske razvojne agencije Severne Primorske Črtomir Špacapan posebej izpostavil možnosti skupnega nastopa pri povezovanju in urejanju kolesarskih poti in projektov, povezanih z vrednotenjem Bohinjske železnice. Poudaril je tudi prizadevanja Fundacije poti miru na področju projektov, povezanih z dediščino prve svetovne vojne. Pogovori so se zaključili z skupno zavezo o krepitvi stikov in nadaljnjem sodelovanju pri izmenjavi izkušenj.

(Vir: www.nova-gorica.si)

Oglejte si tudi