Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Pustovanje 2020 uspelo

V soboto, 22. februarja 2020, je v Šempetru potekalo veliko tradicionalno pustovanje, največje na Goriškem. Lep sončen dan je bil kot nalašč za pustne norčije, ki so k nam privabile množico obiskovalcev in sodelujočih v pustnem sprevodu.

 

Seveda so bili med tistimi, ki so se pusta najbolj veselili, brez dvoma otroci. Zato se je pustno dogajanje na trgu Ivana Roba začelo s Čarovnico Metko in Petro, ki sta poskrbeli za otroško pustno rajanje. Za nagrado so sodelujoči kot vsa leta doslej dobili krof in čaj.

 

Ob 15. uri pa se je s Pihalnim orkestrom Vogrsko začel drugi del dogajanja, kjer so svojo domišljijo in ustvarjalnost v karnevalskem sprevodu vozov in skupin pokazali odrasli tako iz domače občine in njene okolice kot od drugod iz Slovenije in zamejstva. Sodelovali so trije vozovi in deset skupin. Skupaj je tako na povorki sodelovalo okoli 700 mask, ki so se vse zelo potrudile pri izdelavi kostumov in pripravi koreografij. 

 

Pustnemu sprevodu, ki se je že tradicionalno zaključil z obiskom kurentov, je sledilo pustno rajanje in podelitev simboličnih nagrad, ki so jih zmagovalci prejeli iz rok župana Milana Turka. Komisija, ki je ocenjevala izvirnost zamisli, ustvarjalnost, koreografijo, kakovost izdelave oblek in pustnega voza in letos prvič tudi odziv občinstva, je najvišjo oceno in s tem prvo mesto med vozovi podelila skupini Kulturnega društva Sabotin iz Štmavra z vozom z naslovom Letimo na krilih idej - Eda 1 bratov Rusjan. Drugo mesto je osvojil voz Upor čebel Kulturnega Društva Briški Grič iz Števerjana, tretje pa je bilo Slovensko kulturno rekreacijsko društv Oton Župančič iz Štandreža z vozom Parfum Štakoko Šanel - ta boljši parfum na sveti. Med skupinami  je slavilo Turistično društvo Cerje iz Opatjega sela (Opajski poštarji ljubezni), na drugem mestu je sledilo domače društvo Gas Vrtejba (Kawboys), na tretjem so pristali člani Kotalkarskega kluba Renče (Peter Pan).

 

Da je dogodek uspel so zaslužni organizator pustovanja KŠTM Šempeter-Vrtojba, ki je dogodek ob podpori Občina Šempeter-Vrtojba organiziral v sodelovanju s Krajevnim odborom Šempeter, Krajevnim odborom Vrtojba, Turističnim društvom Občine Šempeter-Vrtojba, Športnim društvom Mark Šempeter, Društvom žena Vrtojba, Društvom žena in deklet Šempeter, Radioklubom Burja Šempeter in PGD Šempeter.

 

Nekaj utrinkov z letošnjega pustovanja smo zabeležili tudi v naši fotogaleriji. Slike zanjo je prispeval Simon Zavadlav.

Povezave

FOTO GALERIJA

Oglejte si tudi