Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Predsednik Pahor s predsednikom Švicarske konfederacije Guyem Parmelinom na obisku v Vrtojbi

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se 8. in 9. junija 2021 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi Guy Parmelin, predsednik Švicarske konfederacije, ki je hkrati tudi minister za gospodarstvo, izobraževanje in raziskave. Obisk, ki je nadaljevanje živahnega političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama, je tudi priložnost za pregled možnosti nadaljnje krepitve gospodarskega bilateralnega sodelovanja.
V okviru uradnega obiska sta si visoka gosta ob spremstvu župana Milana Turka ogledala Podružnično šolo v Vrtojbi in sončno fotonapetostno elektrarno na protihrupnem zidu na odseku hitre ceste H4, ki sta bili kot zgledni energetsko učinkoviti rešitvi delno energetsko obnovljeni s strani Švicarske konfederacije v sklopu slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji
. Projekta je gostom podrobneje predstavil direktor agencije GOLEA, Rajko Leban. V podružnični šoli je bila ob tej priložnosti postavljena razstava fotografij o energetski prenovi stavbe ter utrinkov z izobraževalnih delavnic za otroke OVE (obnovljivi viri energije) in URE (učinkovita raba energije), ki so bile tudi financirane v sklopu Švicarskega kohezijskega prispevka. 

Oglejte si tudi