Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
8°C
-0°C
JUTRI
6°C
-6°C
Deli
5024

Nagrajenci Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2017

Občina Šempeter-Vrtojba 22. julija praznuje svoj občinski praznik. Na ta dan je namreč leta 1998 Državni zbor Republike Slovenije sprejel odločitev, da kraja Šempeter pri Gorici in Vrtojba postaneta samostojna občina. Osrednji dogodek v počastitev praznika bo slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, ki bo potekala v petek, 21. julija, v Mladinskem centru Vrtojba. Ob tej priložnosti bo zbrane nagovoril župan Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milan Turk, dogajanje pa bosta z izbranim kulturnim programom bogatila klarinetist Aleksander Miklavec in harmonikar Dejan Vidovič. Osrednji del dogajanja pa predstavlja podelitev nagrad letošnjim občinskim nagrajencem.

 

Občinski svet je na svoji 29. redni seji 22. junija 2017 izbral občinske nagrajence za leto 2017 na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Le-ta je svoje predloge oblikovala na podlagi prenovljenega Odloka o nagradah in priznanjih Občine Šempeter-Vrtojba (Uradni list RS, št. 5/2017). Na slavnostni seji 21. julija bo tako župan mag. Milan Turk, podelil nagrado Občine Šempeter-Vrtojba, nagrado za mlade in priznanje Občine Šempeter-Vrtojba.

Po omenjenem odloku se nagrado Občine Šempeter-Vrtojba podeli posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim, združenjem, društvom za pomembnejše in izjemne uspehe na gospodarskem, znanstvenem, kulturnem, športnem, vzgojno-izobraževalnem, literarnem, naravovarstvenem in humanitarnem področju. Nagrado za mlade se podeli mladim do dopolnjenega 25. leta starosti za uspehe in dosežke ob začetku ustvarjanja oziroma delovanja. Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba pa se podeli posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim, združenjem, društvom za posamične uspehe ali vidne dosežke na najrazličnejših področjih dela in ustvarjanja, ob važnih jubilejih, dolgoletnemu uspešnemu delovanju ter ob drugih slovesnejših priložnostih. Podeli se lahko največ dve priznanji.

 

  • NAGRADO OBČINE ŠEMPETER-VRTOJBA za izjemne zasluge za nastanek in razvoj Parka miru na Sabotinu prejme Bogdan Potokar iz Šempetra pri Gorici.

Gospod Bogdan Potokar je skupaj z nekaj navdušenci iz ostalin prve svetovne vojne z vizijo in delom uspel urediti pomemben muzej na prostem, »Park miru« na Sabotinu. Dolgo opuščeno in propadajoče območje največjega bojišča goriškega dela soške fronte je danes zelo obiskana turistična točka na Goriškem, katere oskrbnik je prav Bogdan Potokar. Zapuščina Sabotina mu je stalni izziv in način življenja. Leta 1999 je prevzel nekdanjo stražarnico na Sabotinu, ki je bila v izredno slabem stanju. Takrat je Sabotin obiskalo le malo ljudi, večinoma planincev. Naslednja leta je skupaj s prostovoljci začel čistiti rove, jarke in kaverne, ki so jih v skalo izklesali italijanski in avstoogrski vojaki. Uredili so približno kilometer kavern, jih razsvetlili, nekatere opremili kot so bile v času 1. svetovne vojne. Postavili so tudi replike barak pred kavernami, vlečnico in uredili muzej, kjer so razstavili ostanke orožja in drugih predmetov najdenih v reki Soči. Z leti se je obisk začel večati. Lansko leto so zabeležili okoli 62.000 obiskovalcev. Najbolj se veselijo osnovnošolcev, dijakov in študentov. Že štiri leta zapored Sabotin obiščejo maturanti slovenske gimnazije iz Buenos Airesa. Med obiskovalci so bili tudi predsednik Madžarske, predsednik ustavnega sodišča Češke, veleposlaniki Slovaške, Madžarske in Italije ter mnogi drugi.

Čas prve svetovne vojne je močno zaznamoval območje Sabotina. Bilo je ogromno žrtev in gorja. Prav zato ima ta spomenik za naš narod in druge udeležence vojne poseben pomen. Sedaj je to Park miru, katerega namen je, da nekdaj sprte udeležence krvavih bojev in njihove potomce opominja, da se kaj takega ne sme več ponoviti.

 

  • NAGRADO ZA MLADE prejmeta Denis Mrevlje in Rok Gomizelj iz Šempetra pri Gorici.

Dirkaška navdušenca Denis Mrevlje in Rok Gomizelj sta člana ekipe Mrevlje Racing. Mlada perspektivna ekipa iz Šempetra pri Gorici zastopa klub AMD Gorica. Ekipa tekmuje na državnem prvenstvu Republike Slovenije v reliju ter velja za eno izmed najbolj obetavnih posadk tako v Sloveniji kot v širši regiji, saj kljub svoji mladosti na vsaki dirki prikazuje odlične, predvsem pa hitre vožnje. V lanski sezoni je posadka nastopala z dirkalnikom Zastava Yugo gr. A5 na slovenskem državnem prvenstvu ter Yugo pokalu. Na vseh dirkah sta Mrevlje in Gomizelj presenetila s hitrostjo in dosegla rezultate, ki so bili za ta avtomobil na meji zmožnega. Denis Mrevlje je postal državni podprvak med vozniki v Yugo pokalu, Rok Gomizelj pa državni prvak med sovozniki v Yugo pokalu in državni prvak v točkovanju med sovozniki do 21 let. Ekipa je za sezono 2017 dobila tudi priložnost za sodelovanje z največjo slovensko ekipo OPV Racing Cars pod mentorstvom večkratnega državnega in evropskega reli prvaka, Roka Turka.

 

  • PRIZNANJE OBČINE ŠEMPETER-VRTOJBA za dolgoletno sodelovanje pri organizaciji n izvedbi najrazličnejših dogodkov lokalnega in širšega pomena prejme Stanka Ferfolja iz Vrtojbe.

Gospa Stanka Ferfolja je že vrsto let gonilna sila pri idejni zasnovi, organizaciji in izvedbi različnih dogodkov doma in v tujini. Njeno dolgoletno članstvo in predsedovanje Društvu žena Vrtojba je slednjemu dalo neizbrisen pečat. Poleg tega je tudi aktivna članica Sekcije balinarjev Društva upokojencev, dolgoletna članica vrtojbenskega Župnijskega gospodarskega sveta, članica in podpredsednica Turističnega društva občine Šempeter-Vrtojba in članica pevskega zbora Društva žena Vrtojba. Prisotna in aktivna je na vseh glavnih občinskih prireditvah. Gospa Stanka skrbi tudi za ohranjanje kulinarične ter kulturne dediščine kraja. Tudi z nastopi na nacionalni TV je poskrbela za promocijo Vrtojbe in naših tradicionalnih jedi. Poleg tega skrbi za medgeneracijsko sodelovanje z otroci iz vrtca v Vrtojbi in Šempetru ter učenci podružnične šole v Vrtojbi. S svojim znanjem, zanesljivostjo, energijo in nesebičnostjo je vzor mnogim mladim ter ostalim članom naše skupnosti.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!