Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Motena dobava zemeljskega plina na celotnem območju spodnje Vrtojbe

V sredo, 8. oktobra 2014, je zaradi obilnega deževja in razmočenosti terena prišlo do podora brežine gradene jame, ki je ogrozila plinovod. Zato je bila do sanacije, v četrtek, 9. oktobra, motena dobava zemeljskega plina na celotnem območju spodnje Vrtojbe (južno od cerkve Ul. 9. Septembra, Zapučke, Griči, Gramozna pot).

 

Kaj se je dogajalo


Obilno deževje je sprožilo podor brežine gradbene jame namenjene izgradnji zadrževalnika. Po samem zdrsu zemlje in kamenja je prišlo do preloma obstoječe kanalizacijske cevi skupaj z zaščitnim betonom. Le-ta je zdrsnila in se naslonila na cev plinovoda, ki se je upognila in grozila, da se bo prelomila oz. poškodovala. Predsednik KO Vrtojba inšpektor Medobčinske uprave sta ob rutinskem obhodu gradbišča dogajanje opazila in takoj obvestila poveljnika Civilne zaščite saj je obstajala možnost uhajanja zemeljskega plinaki. Poveljnik Civilne zaščite je sprožil postopke, predvidene ob takih primerih. Poklicni gasilci so zavarovali območje gradbene jame, dežurni delavec za vzdrževanje plina pa je ob prihodu takoj opravil pregled, s katerim je ugotovil, da iz cevi ne uhaja plin.

 

V nadaljevanju so bili vpoklicani so bili še vsi izvajalci gradbenih in instalacijskih del, nadzorniki, vodje monterskih del  in policija, kasneje pa tudi prostovoljni gasilci PGD Šempeter. Na kraju so nato delavci podjetja podor in poškodovani plinovod sanirali in opravili ustrezne meritve, vendar uhajanja plina niso ugotovili. V poznih večernih urah se je intervencija zaključila. Cev so izvajalci ustrezno zavarovali in zaščitili, kraj sam pa dodatno zavarovali z ograjami. Zaradi zaprtja dovodnega in odvodnega ventila je bila posledično motena oskrba z zemeljskim plinom. Po oceni pristojnih požarna straža na kraju ni bila potrebna. 

Oglejte si tudi