Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Poklon dr. Aleksandru Gali - Petru, zdravniku, ki je ustanavljal vojaške bolnišnice

V soboto, 27. aprila, je nastajajočo alejo zaslužnih za zdravstvo na Primorskem pred Splošno bolnišnico "Dr. Franca Derganca" v Šempetru dopolnil doprsni kip dr. Aleksandra Gale - Petra, delo akademskega kipara dr. Draga Vita Rozmana. Pobudo za postavitev kipa sta dala Društvo vojnih invalidov Severne Primorske in Klub prijateljev slovenskih vojaških partizanskih bolnišnic Nova Gorica. 

Dr. Aleksander Gala (1915 - 1987) je bil prvi partizanski zdravnik na Primorskem. Medicino je študiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu in leta 1942 promoviral. V narodnoosvobodilni borbi je sodeloval od leta 1941, takoj po promociji pa je odšel v partizane, kjer je bil zdravnik in organizator zdravstvene službe, najprej na Notranjskem (Ogenca), od začetka leta 1943 pa na Primorskem. Tu je kot sanitetni referent organiziral sanitetne postaje in majhne partizanske bolnišnice v katerih se je lahko zdravilo 10-15 ranjencev. Po kapitulaciji Italije septembra 1943 je bila po njegovih zamislih in načrtih zgrajena Centralna vojna bolnica III. operativne cone kasneje bolj znana kot Slovenska vojna partizanska bolnica Pavla, njen zametek pa je bila Sanitetna postaja št. 1 za Slovensko Primorje. Tu je dr. Gala organiziral in vodil bolničarske tečaje; od 9. februarja 1944 pa je bil vodja bolničarske šole 9. korpusa. Po osvoboditvi je do 1965 ostal v Jugoslovanski ljudski armadi kot sanitetni polkovnik; 1951 je končal specializacijo na vojaški medicinski akademiji v Beogradu, leta 1962 je na isti akademiji postal docent. Po letu 1965 je delal na Medicinski fakulteti v Ljubljani, najprej kot docent, od 1977 kot izredni profesor, predstojnik katere za medicino dela je bil od 1966-1972. Prejel je več državnik odlikovanj.

Zdravnikovo delo med vojno je ob odkritju spomenika povzel slavnostni govornik Mirko Ciglic, ki je bil tedaj njegov pacient. Skupaj s sinom in hčerko dr. Gale je nato odkril kip, ki je tako dobil mesto ob kipu kirurga dr. Antonia Ciccarella, s katerim sta v vojnem času opravljala številne kirurške posege.

Oglejte si tudi