Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

25 let delovanja Župnijskega mešanega pevskega zbora Šempeter

V soboto, 29. junija, prav na praznik župnijskega zavetnika Sv. Petra, bo Župnijski mešani pevski zbor Šempeter obeležil 25. obletnico svojega delovanja. Praznovanje se bo začelo ob 19. uri s slovesno sv. mašo v domači župnijski cerkvi, nadaljevalo pa s koncertom ob 20.30 na dvorišču župnijskega urada.

 

Mešani pevski zbor Šempeter je bil ustanovljen 12. februarja 1988 in je zapolnil je praznino na področju zborovskega petja v Šempetru pri Gorici. Kaj kmalu je postal mlad pevski sestav del župnijskega življenja, kot župnijski pevski zbor. Čeprav so se morali pevci z zborovodjem Bogdanom Brecljem v najkrajšem času naučiti vrsto liturgičnih skladb za sodelovanje pri bogoslužju skozi vse cerkveno leto, so vedno težili h kvaliteti tako repertoarja samega kot tudi pevskega izvajanja. Zbor je leta 2006 prevzela Tjaša Rotar in ga vodila do leta 2008, ko jo je na tem mestu zamenjala Ingrid Kragelj.


Glasbena zakladnica šempetrskega pevskega sestava je zelo obsežna, v njej pa naujdemo kar nekaj zahtevnejših zborovskih del. Poleg sakralnih pesmi, pevci v svoj repertoar redno vključujejo tudi druge, predvsem narodne in umetne pesmi, saj dejavno sodelujejo v  kulturnem življenju kraja. Zbor je namreč ob ustanovitvi Kulturno umetniškega društva Šempeter postal in ostal njegova gonilna sila.

 

Od svojega nastanka pa do danes je zbor poleg rednega petja pri bogoslužju ob nedeljah in praznikih, izvedel že vrsto samostojnih koncertov ter sodeloval na mnogih pevskih revijah in festivalih, uspešno pa se je preizkusil tudi na tekmovalnem parketu.

 

Župnijski MeP zbor je tekom let sodeloval z več organisti. Nekateri so bili stalni, drugi pa so orglali le občasno. Tako se lahko pevski sestav pohvali z rednim sodelovanjem s pokojnim organistom prof. Hubertom Bergantom (1934-1999), uglednim slovenskim organistom in enim najvidnejših umetnikov na orglah v svetu. Z njim je pripravil nekaj odmevnih koncertnih večerov.

 

Pevski sestav je sodeloval tudi z Godalnim orkestrom glasbenega društva NOVA iz Nove Gorice in tako pod taktirko Bogdana Breclja kot Tjaše Rotar pripravil nekaj projektov, ki so jih ponovili na koncertih doma in na tujem.

 

V letu 2008 je pevski sestav praznoval svojo 20. obletnico delovanja in jo obeležil z jubilejnim koncertom. Ob občinskem prazniku, je na slavnostni seji občinskega sveta v soboto, 19. junija 2008, Župnijski MeP zbor prejel ZLATO PRIZNANJE Občine Šempeter-Vrtojba.

 

Oglejte si tudi