Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Boreljada 2013

Med 20. in 22. septembrom je v Vrtojbi potekala Boreljada, tradicionalna kulturno, športno in etnološko prireditev, ki jo pripravlja Krajevni odbor Vrtojba v sodelovanju s KŠTM Šempeter-Vrtojba in številnimi drugimi domačimi društvi. Z Boreljado obujajo delček tistega, kar je bilo nekoč na vasi živo, danes pa skoraj izgubljeno. Tudi za letos so pripravili pestro paleto dogodkov, kjer lahko stari in mladi najdejo kaj zase.

 

V petek, 20. septembra so v OŠ Ivana Roba, podružnični šoli Vrtojba in Vrtcu Sonček potekale ustvarjalne delavnice na temo "Z borelo na plac", zvečer pa so najprej v Vrtojbenskem hramu odprli razstavo otroških izdelkov in fotografij “Boreljada 2012”, kasneje pa so na parkirišču pred vrtcem v Vrtojbi nastopile mlade domače glasbene skupine.

 

Sobota, 21. septembra, je bila pretežno namenjena športu in rekreaciji. Ženske in moški so se najprej pomerili na balinarskem turnirju nato pa še v malem nogometu. Poleg tega so na svoj račun prišli kolesarji v okviru "Slovenija kolesari" - Kolesarjenje občine Šempeter-Vrtojba - ter tekači in pohodniki, ki so se podali po 4 ali 10 kilometra dolgi Krožni poti. Seveda ni umanjkala niti tradicionalna Briškuljada. Tisti pa, ki zvečer niso kartali v prostorih ob balinišču, so se lahko v Mladinskem centru Vrtojba nasmejali ob komediji Toneta Partljiča "Čaj za dve" v izvedbi Amaterske gledališke skupine Kulturno umetniškega društva Šempeter.

 

Glavno dogajanje je bilo kot navadno rezervirano za nedeljo. 22. septembra je bila tako najprej sv. maša z blagoslovom borel, teh lahkoh vozičkov na dveh kolesih, ki so jih v preteklosti ljudje uporabljali za prevoz orodja na njivo, pridelkov na tržnico in druga opravila. V popoldanskih urah so se v sprevodu podale po vrtojbenskih ulicah, čeprav vseh seveda ni bilo v sprevodu, saj je prenekatera ob prazniku krasila domače dvorišče. Na prireditvenem prostoru je nato sledila pokušina Vrtejbenske kuhnje in peciva, nastop plesne šole Kreart in tombola. Dan se je zaključil z zabavo s plesom z ansamblom Zvita feltna s Krasa.

 

Vaški simbol - borela velikanka

 

Borele so bile zelo priljubljene na goriškem podeželju in v zaledju meščanske Gorice. Pri nekaterih hišah so imeli tudi po dve. Izdelovali so jih kolarji. Zanje so uporabljali v glavnem jesenov in akacijev les, pa tudi jelovino. Skozi zgodovino so se borele spreminjale. Lesena in okovana kolesa so po drugi svetovni vojni zamenjali s kolesi z zračnicami (podobna kolesarskim), nekateri so jim dodali tudi "šušte" (vzmeti). Borela, ime verjetno izvira iz italijanske besede za porivanje, je bila v Vrtojbi neke vrste vaški simbol, ki vse do danes ni utonil v pozabo. Prav zato so se v Krajevnem odboru Vrtojba odločili, da bo dobila svoje obeležje. V nedeljo predstavljena borela velikanka bo tako stala na častnem mestu sredi vasi.

 

Borelo "velikanko" je iz jesenovega lesa izdelalo,skupaj z zunanjimi sodelavci, Mizarstvo Ferfolja Ivan. Je natančen posnetek ene najstrejših vrtojbenskih borel, ki je povečana za približno 1.8 krat. V dolžino meri 480 cm, v višino 153 cm in širino 138 cm. Kolesa je po vzorcu stare borele izdelal kolar Stane Umek iz Vrhnike, železno okovje pa kovinar Klavdij Gregorič. Oje pa je domači "vrejbenski kac" (akacija).

Oglejte si tudi