Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Obeležitev 70. obletnice vrnitve izgnancev na domove

Z otvoritvijo razstave o prisilnem delu v nacistični Nemčiji ter poznejšo slovesnostjo s pogovorom o izgnancih smo v Šempetru pri Gorici v četrtek, 3. septembra, zaznamovali 70-letnico vrnitve izgnancev na svoje domove. S slovesnostjo v Šempetru so se želeli organizatorji, Društvo izgnancev Slovenije 1941-1945 OO Nova Gorica v sodelovanju z Občino Šempeter-Vrtojba, Muzejem novejše zgodovine Ljubljana in Škofijsko gimnazijo Vipava, pokloniti vsem žrtvam vojnega nasilja – civilnim prebivalcem, ki so preživeli nasilje fašizma in nacizma, partizanom, ki so se borili in bili pripravljeni žrtvovati svoja življenja za svobodo, izgnancem, taboriščnikom, izseljencem, še posebej pa tistim, ki vseh teh grozodejstev niso preživeli.

 

Tako je bila najprej v avli Coroninijevega dvorca odprta razstava o prisilnem delu v nacistični Nemčiji, ki je plod raziskovanja skupine dijakov Škofijske gimnazije Vipava in dijakov Max-Beckmann-Oberschule iz Berlina v okviru projekta Life stories behind history (Življenjske zgodbe v zgodovini). Nato pa so se zbrani, med katerimi so bili tudi nekdanji izgnanci, preselili v Kulturno dvorano v Šempetru na slovesnost, kjer so posebno pozornost posvetili med nami še živečim izgnancem, in si premierno ogledali izbor posnetih zapisov njihovih spominov na te hude vojne čase.

 

Novogoriško društvo izgnancev je sicer pod vodstvom predsednice Dore Levpušček in ob pomoči Monike Kokalj Kočevar iz Muzeja novejše zgodovine iz Ljubljane v dveh letih posnelo številne pripovedi izgnancev iz območja cele severne Primorske. "Naše društvo si prizadeva, da se ohrani spomin na te medvojne dogodke, da se preživeli družijo, povedo svoja doživetja tistim, ki smo imeli to srečo, da nismo doživeli vojne, pa tudi, da bi se jim popravila krivica, ki je nastala v času vojne", ob tem pravi predsednica območne organizacije Dora Levpušček. Z zbiranjem gradiva, posnetki izjav in dogodki, kot je bil tokratni, želijo ohraniti verodostojen spomin na čas nasilja nad civilnim prebivalstvom v drugi svetovni vojni.

 

Dogajanje ob obeležitvi 70. obletnice vrnitve izgnancev na domove je v svoj fotografski objektiv ujel Janko Lipovšek.

Oglejte si tudi