Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Obeležili smo dan samostojnosti in enotnosti

V sredo, 23. decembra, je v Mladinskem centru Vrtojba potekala osrednja občinska slovesnost v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti. Mineva namreč 25 let od kar smo se na plebiscitu odločili, da Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Ob prazniku je zbranim spregovorila slavnostna govornica, gospa Vlasta Mozetič, svetnica Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Njen nagovor objavljamo v celoti:

"Spoštovani župan Občine Šempeter-Vrtojba, člani občinskega sveta, spoštovane občanke, občani in ostali prisotni dobri ljudje. Danes 23. decembra 2016 je 25 obletnica od izvedbe plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, 26. decembra pa bo minilo 25 let od razglasitve njegovih rezultatov.

 

Na tem plebiscitu je bila najvišja udeležba v zgodovini slovenskega naroda (93,2 %). Velika večina vseh volilnih udeležencev (95 %)  se je izrekla za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. S tem je bil postavljen temelj za vse nadaljnje pravne akte. Slovenci smo sebi in svetu pokazali, da si želimo samostojnosti in dokazali, da znamo biti enotni pri doseganju skupnih ciljev.

 

Nemogoče si je predstavljati našo sedanjost, če v tako ključnem trenutku te enotnosti ne bi bilo.

Kako pa razmišljamo danes? Kateri so danes naši skupni cilji? Kako pa razmišljajo mladi? Ali jih poslušamo, ko se oglasijo? Kakšne so danes naše vrednote? Preveč iščemo napake drugih in gojimo zamere, ki nam ne prinesejo nič dobrega. Tudi sami nismo nezmotljivi.

 

Ljudje smo si med seboj zelo različni. Vendar so nam skupne osnovne vrednote. Prav vsak izmed nas si želi zdravja, miru, varnosti, blaginje, sreče. Se teh vrednot zavedamo in si zanje skupaj prizadevamo?

 

Narava je raznolika, pa vendar je harmonična in tudi ljudje smo del narave in med seboj zelo različni. Prav vsak od nas je drugačen in prav vsak ima svoje posebne darove. Ravno zato, ker smo različni, se dopolnjujemo in se lahko drug od drugega naučimo. Tako napredujemo. Ne čakajmo, da nam bo dobro 'padlo z neba'.

 

Bodimo različni, bodimo pokončni, bodimo samostojni, … pri svojem razmišljanju kako narediti več in bolje. Bodimo enotni za skupno dobro, za nas, za naše otroke in vnuke.

 

Tone  Pavček pravi:

Življenje je stkano iz tankih niti,
ene so svetle, ene so temne,
važno je slabe pozabiti in
iz malih smehljajev velike narediti, …

Spoštovani vsi, različni in enaki. Čestitam vam ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Želim, da bi predvsem v sebi našli mir in zadovoljstvo. Želim vam vesele praznike ter sreče in zdravja v prihajajočem letu."


V nadaljevanju so oder zavzeli mladi glasbeniki, ki znanje pridno nabirajo v Podružnični glasbeni šoli Šempeter oz. Glasbeni šoli Nova Gorica. Nastopilo je 13 solistov oz. glasbenih skupin, ki so brez dvoma popestrili in obogatili tokratno slovesnost, ki je izzvenela v želji, da bi v prihajajočem letu bili enotni, domovini naklonjeni in da bi si za pletenje lepih vezi doma v družini, v šoli ali službi znali vzeti več dragocenega časa, za katerega vsi vemo, da še prehitro mine in nam vsako leto hitreje prinese te čarobne dneve, ko je v srcih in domovih toplo.


Da bi le tako bilo vse leto 2016. Lepe praznike in srečno!

 

Oglejte si tudi