Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
8°C
-0°C
JUTRI
6°C
-6°C
Deli
6100

Slovesnost ob Prešernovem dnevu v znamenju zavedanja o pomembnosti naše kulture

V torek, 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, smo tudi v Občini Šempeter-Vrtojba obeležili Prešernov dan in se s slovesnostjo spomnili obletnice smrti velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Veliki datumi v zgodovini naroda so kot večne bakle, ki v srcih vseh nas bude ponos na prehojeno pot in prižigajo nove plamenice, spodbujajoč plemenita hotenja sedanjih in bodočih rodov. V tem duhu so na oder osrednje dvorane v Coroninijevem dvorcu stopili mladi glasbeniki Glasbene šole Nova Gorica in dramski igralec Radoš Bolčina, ki so nas spomnili, kaj je kultura, kaj je umetnost.

Kako pomembno je gojiti kultro, jo praznovati in jo braniti, je izpostavil tudi tokratni slavnostni govornik Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica. Poudaril je, da se neke stavri, ki jih danes imamo, za katere je bilo prelito veliko znoja in krvi, jemlje kot samoumevne. Tudi on pri tem ni izjema, je povedal, saj pripada  generaciji, ki nikoli zares ni bila soočena s kakšnimi kulturnimi pritiski, ni bila prisiljena peti tujih pesmi, govoriti tujega jezika, ... Prav zato je toliko pomembneje, da se pomembnosti kulture zavedamo, saj se lahko zgodovina hitro ponovi. Izpostavil pa je, da je tudi področje kulture "industrija", kjer veljajo zakoni ponudbe in povpraševanja. "Zato lahko na tem tržišču najdemo od najboljših in najkakovostnejših del, do največje brozge." Obisk kulturnih prireditev je primerjal s hipermarketom, kjer je naša odločitev, kaj bomo postavili v nakupovalno košarico: ali najboljše in zdrave dobrine, ali tiste, ki nam kratkoročno sicer prinašajo neko zadovoljstvo, na dolgi rok pa nam škodijo in so posledice lahko tudi nepopravljive. Mi smo tisti, ki se odločamo kaj bomo kupili tudi na kulturnem področju. Ob prazniku je zato vsem zaželel, da bi se, "tudi ko govorimo o kulturi, glasbi in vsej umetnosti na široko, obnašali kot ozaveščeni potrošniki in kupovali ne tiste stvari, ki nam lahko škodijo, ampak v našo košarico dali stvari, ki nam na dolgi rok ne le omogočajo obstoj, ampak tudi razcvet."

Dobri dve desetletji življenja v neodvisni državi sta nas naučili, da dejanska neodvisnost ni plod enega samega zgodovinskega trenutka, marveč rezultat neprestanih prizadevanj, da bi z usodo svoje države ravnali vestno, odgovorno in razumno. Ob slovenskem kulturnem dnevu si zaželimo, da bi pogum, odločnost in suverenost, s katerimi smo oblikovali svojo preteklost, zmogli tudi v prihodnosti, saj ljudi, ki nočejo ničesar vedeti o preteklosti  kmalu obsodi prihodnost.


In kot pravi Srečko Kosovel:

"Zmaga resnice v kulturnem,

humanizma v gospodarskem,

pravičnosti v socialnem življenju

bo največji triumf sodobnega človeštva!

V meni je čas, ko bo človek človeku: človek.

V meni je čas, ko bo narod narodu: narod."

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!