Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 24.11.2017

pretežno oblačno
Ponoči bo predvsem v zahodnih krajih zmerno do pretežno oblačno, več jasnine pa bo proti vzhodu, kjer bo zjutraj lahko po nekaterih nižinah nekaj megle. Jugozahodnik bo prehodno ponehal. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do okoli 6, v zatišnih legah severne Slovenije okoli -2, ob morju 10°C.
6°C | 14°C
sobota, 25.11.2017
7°C | 14°C
nedelja, 26.11.2017
7°C | 9°C
ponedeljek, 27.11.2017
-4°C | 10°C
torek, 28.11.2017
-4°C | 9°C
Opozorila
Petek, 24.11.2017 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
14°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Županova beseda

Slavnostna seja ob občinskem prazniku


ŽUPANOVA BESEDA

| |
20.07.2013      10:00
A A

Slavnostna seja ob občinskem prazniku(Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav)
(Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav)
Deli:

V petek, 19. julija, je v Mladinskem centru Vrtojba potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Kot vsako leto je bila slavnostna seja priložnost, da se ozremo na prehojeno pot in razmišljamo o dosežkih, ki smo jih v obdobju tega enega leta uspeli uresničiti. Poleg tega pa je to dan, ko so bile, kot že običajno, podeljene občinske nagrade za leto 2013 posameznikom, društvom in podjetjem, ki že dolgo let uspešno delajo in ustvarjajo, ter vidno prispevajo k razvoju občine. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril tudi župan Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milan Turk. Njegov nagovor navajamo v celoti:

 

"Spoštovane članice in člani občinskega sveta, letošnji občinski nagrajenci, cenjeni gostje  in vsi ostali zbrani, ki danes praznujete z nami!

 

Tako kot vsako leto, smo se tudi tokrat ob občinskem prazniku zbrali na slavnostni seji občinskega sveta. Občinski praznik praznujemo v spomin na 22. julij 1998, ko je državni zbor sprejel zakon, s katerim je ustanovil Občino Šempeter-Vrtojba. Letos torej praznujemo petnajsto obletnico. Petnajst let za občino ni dolgo obdobje, pa vendarle dovolj, da se na to obdobje nekoliko spomnimo in razmislimo, kaj vse se je v tem obdobju zgodilo, kaj smo dosegli pa tudi česa si morda še želimo in kaj potrebujemo. Vsekakor sem trdno prepričan, in verjamem, da delite moje mnenje tudi vi, da je ustanovitev lastne občine prinesla tako Šempetru kot Vrtojbi neprimerno boljše pogoje za razvoj in uresničevanje vseh tistih nalog, ki sodijo na področje lokalne samouprave.

 

Celo več. V naši občini  izvajamo tudi številne druge dejavnosti, med drugim na področju otroškega varstva, osnovnega šolstva ter varstva starejših občanov, ki nam jih zakonodaja izrecno ne nalaga in se prištevajo v tako imenovani nadstandard.

 

Seveda se tudi naši občini pozna, da so časi nestabilni, da je gospodarska aktivnost manjša in podobno. Vendar pa se vseeno Občina Šempeter-Vrtojba po različnih kriterijih razvitosti, razvojnega potenciala, kakovosti življenja redno uvršča v sam vrh slovenskih občin, na kar smo lahko zelo ponosni.

 

Ne glede na to, da se zaradi zmanjšane gospodarske rasti tudi nekateri prihodki občini zmanjšujejo, smo se že v letu 2011 odrekli delu prihodkov iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Na ta način smo želeli zmanjšati tako obremenitev gospodarstva, kot tudi gospodinjstev.

 

Občina še vedno s precejšnjimi sredstvi podpira društva s področja kulture, športa, zdravstvenih in humanitarnih dejavnosti, veteranske organizacije, društvi upokojencev in turistično društvo. Sredstva v podobni višini so namenjena tudi Javnemu zavodu za kulturo, šport, turizem in mladino, ki je v zadnjem letu svojo dejavnost precej nadgradil in nam z organizacijo Pustovanja, Poletja na placu in ostalih prireditev popestril dogajanje in s tem pripomogel tudi k večji prepoznavnosti občine in razvoju turizma.

 

Z namenom promocije naših krajev in turizma pa tudi vinogradništva in kmetijstva nasploh, smo ob biotehniški šoli posadili potomko najstarejše trte iz mariborskega Lenta. Mestna občina Maribor nam jo je 1. marca slavnostno izročila, konec aprila pa smo jo ob zaključku evropskega prvenstva mladih vinarjev slovesno posadili.

 

Tudi letos, tako kot vsako leto, bo občina po svojih močeh preko razpisov in sklada malega gospodarstva pomagala pri razvoju kmetijstva in gospodarstva.

 

Konec lanskega poletja smo uspešno zagnali fotovoltaično elektrarno na protihrupni ograji avtoceste. Elektrarna uspešno obratuje.

 

V lanski jeseni so nam kar nekaj preglavic povzročile obilne padavine. Poplave in nekaj manjših plazov so od civilne zaščite in gasilcev zahtevale hitro ukrepanje in pomoč. Vsem bi se za vso požrtvovalnost rad ponovno zahvalil. Škodo na svoji infrastrukturi je občina praktično že odpravila. Utrjujemo le še cesto na Mark, kar pa bo v kratkem dokončano.

 

Ulico Griči smo v začetku tega leta dokončali. Urejena je bila kanalizacija, uredili smo brežino in ulico preplastili.

 

V zadnjem letu smo na vrtojbenskem pokopališču zgradili prostor za žarne pokope in uredili nekaj poti. Velik korak naprej smo naredili tudi pri reševanju problematike šempetrskega pokopališča. Veseli smo, da smo od države brezplačno pridobili dve zemljišči na katerih bomo lahko izvedli prvo fazo širitve. Projektna dokumentacija za gradbeno dovoljenje je naročena, računam, da bi lahko le-to pridobili do konca letošnjega leta, v naslednjem pa bi dejansko prvo fazo širitve tudi izvedli.

 

Prav tako nas je razveselila novica, da bo država brezplačno prenesla občini mejni objekt na nekdanjem šempetrskem mejnem prehodu. Občina bo objekt oddala v brezplačno upravljanje za potrebe Območne pisarne Rdečega križa in Goriške območne Karitas.

 

V letošnjem letu smo postavili dve novi otroški igrišči in sicer pred dvorcem Coronini v Šempetru in Na lokvi v Vrtojbi. Za malo starejše pa smo postavili tri orodja za fitnes na prostem ob igrišču pod Lazami.

 

Morda ste opazili tudi, da vsako leto obnovimo in uredimo nekaj ekoloških otokov. S tem nameravamo nadaljevati tudi v naslednjih letih, tako da bodo prišli na vrsto tudi tisti, ki so prenove še potrebni.

 

Še v letošnjem letu nameravamo nadaljevati s tretjo fazo ureditve mestnega središča v Šempetru. Zagotovljena imamo tudi evropska sredstva iz tako imenovanih neposrednih regionalnih spodbud. Prenovili bomo Vrtojbensko ulico od Trga Ivana Roba do križišča pri pošti in nadaljevali mimo pošte do bencinskega servisa. Uredili bomo tudi kolesarsko stezo po stari strugi Vrtojbice med Ulico padlih borcev in Cesto goriške fronte. Prav tako bomo uredili del Ceste prekomorskih brigad (stara struga Vrtojbice).

 

V fazi javnih razpisov za izbiro izvajalcev sta tudi dva zelo velika projekta, ki presegata občinske okvirje. Gre za projekt čistilne naprave v Vrtojbi in projekt regijskega centra za ravnanje z odpadki. Večino sredstev za izgradnjo teh dveh objektov, bo občina pridobila iz evropskega kohezijskega sklada, vseeno pa bo potrebno primakniti kar velike zneske lastnih sredstev. Gradnja kanalizacijskega sistema za čistilno napravo bo v prihodnjem letu pomenila tudi veliko gradbenih del na naših ulicah, ki pa bodo po končanih delih prenovljene in v veliko boljšem stanju, kot so sedaj. Za ob projekta je potrebno pridobiti še gradbeno dovoljenje, zato nisem prepričan, da se bo dejansko gradnja pričela že v letošnjem letu, čeprav to vsi upamo, saj lovimo zadnje roke.

 

Uspešno nadaljujemo tudi projekte iz čezmejnega programa Slovenija Italija. V okviru projekta Futurelights smo pripravili nov popis in kataster ter analizo stanja javne razsvetljave v občini. V naslednjem letu pa bomo izvedli naložbo v zamenjavo svetilk. V Vrtojbi smo obnovili oz. na novo postavili štiri vodnjake v okviru projekta  Living Fountains, v okviru projekta CroCTaL pa bomo še letos zgradili odsek kolesarske steze mino zidu ob državni meji v ulici V Mlinu.

 

Žal moram omeniti tudi naložbo, ki je zastala. Gre za Socialni center Vrtojba, katerega objekti nedokončani stojijo brez pravega namena. Občina je storila vse, kar je bilo možno, da bi se objekti predali uporabi. Vendar je bilo storjenih preveč napak pri načrtovanju naložbe in med njenim potekom, da bi lahko dosegli zastavljeni cilj. Nemogoče je namreč pričakovati, da bi manjkajoča sredstva za katera se še vedno razhajamo z zasebnim partnerjem zagotovila občina iz svojega proračuna. S takim načinom zagotavljanja sredstev je bilo potrebno prekiniti. Žal se je v tem času pokazalo tudi, da se potrebe po prostorih Doma upokojencev Nova Gorica zmanjšujejo, kar je projekt še dodatno pahnilo na rob obupa. Občina okolico nedokončanih objektov nekako nadzira in za silo vzdržuje, čeprav niso naši. Še vedno iščemo tudi rešitve z ministrstvom za delo družino in socialne zadeve, da bi z dodatnim angažiranjem evropskih sredstev vendarle objekte dokončali in predali uporabi.

 

Seveda je izpeljanih manjših naložb še ogromno, a danes ne želim biti predolg. Zadovoljen sem z delom občinske uprave in širšim krogom sodelavcev, saj smo tudi v tem letu uspeli realizirati večino projektov in zadanih ciljev na mnogih področjih. Vsi skupaj se bomo še naprej trudili, da bomo lahko ob letu osorej zopet s ponosom predstavili vse izvedene projekte in uresničene cilje. V prihodnost zremo pozitivno in z ogromno zanosa, saj verjamemo, da je tudi z okrnjenimi sredstvi možno narediti marsikaj.

 

Spoštovani! Naloga celotnega vodstva občine je, da po svojih najboljših močeh ustvarjamo pogoje za uspešno delo in kvalitetno življenje občanov ter za uspešen razvoj in napredek do občanov prijazne občine. To pa vsekakor ne bi bilo možno brez sodelovanja občinskega sveta, nadzornega odbora ter učinkovitosti in strokovnosti občinske uprave. Omeniti je treba tudi trud vseh drugih, ki s svojim delom na različnih področjih ravno tako prispevajo k razvoju občine. Dragi ožji in širši sodelavci, hvala vam za vaše sodelovanje in prispevek. Naša skupna odgovornost je, da bo prihodnost Občine Šempeter-Vrtojba svetla in optimistična, da bo občina odprta do sosedov in v svet.

 

Na koncu pa naj se zahvalim in iskreno čestitam še tistim, ki so k razvoju naše občine še prav posebej veliko prispevali. To so seveda letošnji občinski nagrajenci, ki so s svojimi prizadevanji in delom pripomogli k temu, da je naša občina uspešna in da se ljudje v njej dobro počutimo. Priznanja naj vam bodo spodbuda za delo in napredek v skupno dobro tudi v prihodnje.

 

Vsem skupaj želim še lep preostanek večera in čestitam ob našem skupnem prazniku."

 

Slovesnost je kulturno bogatila manjša zasedba mladinskega zbora Šempetr-Vrtojba, ki je prepeval pod vodstvom Mojce Maver Podbersič ob spremljavi Gregorja Spačala. Glasbene utrinke so nam podarili še člani trobilnega kvarteta glasbene šole Nova Gorica v sestavi Matija Podbersič, Vid Gregorič, Nejc Markič in Gal Grbovšek, ki deluje pod vodstvom Petra Pavlija.
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Šempeter-Vrtojba!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!Bodite prvi pri oddaji mnenja.