Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Gasilcem uspelo lokalizirati požar na Trstelju

Danes zgodaj zjutraj ob 4.20 je bilo preko pozivnika aktivirano prostovoljno gasilsko društvo Šempeter za požar v okolici Škrbine. Kraševci so prosili za pomoč v smeri Železnih vrat iz smeri Dornberka. Izvozila so tri gasilska vozila in 10 gasilcev. Po prvih podatkih naj bi gorelo med 15 in 20 hektarjev površine. Aktiviranih naj bi bilo okoli 120 gasilcev, ker pa je kraj za gasilce težko dostopen, pričakujejo tudi pomoč helikopterja. Zaradi vetra in visokih temperatur bi se lahko požar še okrepil. Stanovanjskih objektov ni v bližini, sta pa relativno blizu lovska koča in dom na Trstelju. Na vrhu hriba je tudi televizijski oddajnik.

 

Informacija 11.8.2013  ob 12.30

Kot je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, je pas, ki gori, širok okoli 500 metrov. Požar pomagata gasiti dva helikopterja Slovenske vojske. Cisterna z gorivom za helikopterja je že na terenu, vodo pa helikopterja črpata iz bližnjih naravnih virov. Za pomoč pa so zaprosili tudi letala iz Italije in Hrvaške. Canadairja iz Italije ne bo, saj je zaseden zaradi tamkajšnjih požarov. Po besedah poveljnika novogoriških gasilcev Simona Vendramina požar počasi obvladujejo. Na terenu so poklicni in prostovoljni gasilci iz cele primorske, prihaja pa še okrepitev. Do sedaj je na terenu preko 250 gasilcev.

 

Vas Lipa, ki je od požara oddaljena okoli 400 metrov za zdaj še ni ogrožena. Teren, ki gori, je precej nedostopen, k hitremu širjenju požara pa prispeva tudi rahel veter, ki vleče po pobočju. Zadnja informacija glede pomoči je da lahko računamo tudi na pomoč Hrvaške. Obrambni minister Roman Jakič je namreč na Twitterju zapisal, da sta se s hrvaškim kolegom Antejem Kotromanovićem po telefonu dogovorila, da bo Hrvaška lahko pomagala, v kolikor bo to potrebno.

 

Ponovno apeliramo na vse, ki v velikem številu odhajate na ogled na območje požarišča, da tega ne počnete in se ne izpostavljate nevarnosti. Poleg tega ob ceti parkirana vozila predstavljajo oviro za gasilska vozila. Policijske patrulje bodo poostrile nadzor in primerno ukrepale.

 

Informacija ob 18. uri

 

Po informacijah štaba na terenu je bil popoldne aktiviran tudi državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, kar pomeni, da bodo na nočni straži na pogorišču gasilci iz vse Slovenije. Vasi niso ogrožene. Na kraju dogodka so tudi kriminalisti in policisti, ki preučujejo okoliščine požara, saj naj bi bil požar po neuradnih informacijah podtaknjen. Hiše niso ogrožene, nevarno bi lahko bilo le, če bi se ognjeni zublji razširili proti vrhu Trstelja, kjer so planinska koča in oddajniki. Še naprej sta na terenu oba vojaška helikopterja Bell 412. Proti večeru bo eden moral požarišče zapustiti, saj bo odletel gasiti požar na drugem delu države. Do sedaj so uspeli omejiti le četrtino požara.

 

Posebna nevarnost so neeksplodirana ubojna sredstva. Nekaj detonacij je bilo ponoči že slišati, je za Radio Slovenija povedal vodja intervencije na prizorišču, Boris Butal.

 

Naših 14 gasilcev, ki so bili od 4.30 dalje na pogorišču, se je vrnilo okoli 17. ure v dom. Utrujene gasilce bodo zamenjali kolegi iz notranjosti države. Pričakujejo jih okrog 100 preko noči. V nočnem času bo namreč potrebno zagotoviti stražo tudi na delu, kjer so požar že omejili. Po zadnjih podatkih je požar zajel okrog 50 hektarjev površin.

 

Stanje v ponedeljek, 12. avgusta, ob 8. uri

 

Iz štaba na požarišču je bilo sporočeno, da je bil požar preko noči pogašen in pod nadzorom. Preko 150 gasilcev je bilo na požarišču in gasilo manjše izbruhe ter vršilo požarno stražo na širšem območju samega požara.  Nočno brezvetrje je botrovalo temu, da se požar ni dodatno širil. Ob 6.30 se je na klic štaba odzvalo 11 naših gasilcev s tremi vozili. Njihova naloga je bila čiščenje in zalivanje robov požarišča.

V kolikor bo vremenska situacija tekom dopoldneva ugodna in brez vetra sporočajo iz štaba, da bodo razglasili tekom dneva za POGAŠEN POŽAR in uvedli požarno štražo.

 

Informacija ob 16. uri 

 

Po nedeljskem boju z ognjem na pobočju Trstelja je bil ta v večernih urah lokaliziran, poroča STA. Okrog 200 gasilcev je v nočnem času izvajalo predvsem požarno stražo ter gasilo manjše izbruhe na požarišču. Danes so nadaljevali s čiščenjem robov, da v primeru poslabšanja vremenskih razmer ne bi prišlo do ponovnega vžiga.

 

Poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin je za STA povedal, da je na požarišču danes delalo okrog 200 gasilcev predvsem iz ljubljanske regije. Ti so  okrog požarišča očistili meter do dva metra velik požarni rob ter zalivali z vodo samo požarišče.

 

Tudi danes, v ponedeljek, 12. avgusta, je prišlo na pomoč pri dokončnem gašenju požarišča 180 gasilcev iz notranjske in ljubljanske regije ter 40 gasilcev iz Primorske. V teh dveh dneh je sodelovalo preko 250 gasilcev iz 43 društev.

 

Naj zaključim to dvodnevno poročanje s Krasa s pohvalo požrtvovalnosti naših gasilcev ter vseh ostalih, ki so sodelovali pri gašenju požaru.

Oglejte si tudi