Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Martinova furenga 2013

Bliža se 11. november, dan, ko goduje svete Martin. Martinovo je dan posvečen spominu na svetnika, ki je slovel po svoji skromnosti in skrbi za revne ljudi. Legenda pravi, da je nekega dne na poti srečal prezeblega berača in mu podaril polovico svojega plašča, da ta ne bi zmrznil.

 

Dan sv. Martina častijo v večini evropskih držav tako, da se na različne načine spominjajo svetnika, ki je nesebično delil svoj plašč z beračem. Pri nas pa ga praznujemo predvsem kot praznik vina, ko se mošt spremeni v vino. V vinorodnih okoliših je zato postal pravi zahvalni dan za dobro letino in priložnost za pravo in prvo pokušino novega vina.

 

Kot tradicija veleva, pa je novo vino je potrebno poskusiti ob dobri hrani in v veseli družbi. Zato tudi letos Turistično društvo Občine Šempeter-Vrtojba v sodelovanju z KŠTM Šempeter-Vrtojba in ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba v soboto, 9. novembra, organizira tradicionalno prireditev Martinovo furengo. Letos so organizatorji program še nekoliko obogatili in dogajanje potegnili preko celega dneva.

 

Vozovi, naloženi z mladim vinom in domačimi slaščicami, pa bodo na pot krenili ob 12.30 ter jo predvidoma ob 18.35 sklenili na trgu Ivana Roba v Šempetru pri Gorici. Na "šempetrskem placu" bodo nato med drugim krstili mlado vino domačega vinarja Zorka Koglota iz Vrtojbe, ki ga bodo obiskovalci lahko pokušali. Večer se bo zaključil ob druženju in glasbi Ansambla Hram.

 

 

Program

 

Pokrit šotor na trgu Ivana Roba v Šempetru pri Gorici

  • od 8.00 do 13.00 Kmečka tržnica
  • od 17.00 dalje Tekmovanje za najbolj všečno belo in rdeče domače vino občine Šempeter-Vrtojba po oceni občinstva

Pot Martinove furenge

 

12.30         Odhod iz zbirnega mesta

13.00         Prihod v  Standrež (Italija)

14.45         Gostilna Rutinca, Vrtojba

15.45         Zg. Vrtojba - Na placu

17.00         Bar Bjondo, Šempeter pri Gorici

17.45         Bar Zdenka, Šempeter pri Gorici

18.35        prihod na trg Ivana Roba, Šempeter pri Gorici

Oglejte si tudi