Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Občina Šempeter-Vrtojba prejela naziv Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo so na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2020, že četrto leto zapored, podelili nazive Branju prijazna občina. Naziv, ki je namenjen spodbujanju aktivnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, je skupaj z drugimi sedmimi občinami prejela tudi Občina Šempeter-Vrtojba, saj je v svoji prijavi izkazala ustvarjalen in spodbuden odnos do knjige in branja ter zavedanje, kako pomembna je vloga lokalne skupnosti pri spodbujanju bralne kulture in bralne pismenosti. 

 

Komisija je v oceni med drugim zapisala: "Občina Šempeter-Vrtojba dokazuje, da je dobro povezovanje občinskih javnih zavodov, društev in aktivnih posameznikov pomemben vidik skrbi za branje in bralno kulturo. Pri tem osrednjo vlogo pripisuje Goriški knjižnici Franceta Bevka, vzporedno pa ne pozabi na povezovanje s šolami, vrtci, JSKD Nova Gorica, Centrom za dnevne aktivnosti starejših idr. Občina poleg bolj prepoznavnih projektov, kot so Bibliobus, Primorci beremo, POPslastice, financira tudi nevladne organizacije in posameznike, ki delujejo na literarnem področju. Nudi podporo samozaložnikom z nakupom njihovih avtorskih knjižnih izdaj, ki jih uporabljajo za protokolarna darila, podari šoli in vrtcu ter Centru za dnevne aktivnosti starejših. Projekte finančno podpira tudi v okviru dodatnih programov v Osnovni šoli Ivana Roba Šempeter pri Gorici in vrtcu (projekt Bralni palček, Naša mala knjižnica)."

 

Skupaj je od leta 2017 nazive Branju prijazna občina prejelo 46 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi rezultate na tem področju. 

 

Občine so pomembni dejavniki pri spodbujanju branja. V času epidemije ravno branje in dostopnost do fizičnih in spletnih gradiv omogoča državljanom, da krepijo svoje duha, bolj kakovostno preživljajo čas, ko je onemogočeno prosto gibanje, prav tako pa so lahko s pomočjo branja nadaljevali izobraževalne procese na daljavo. Knjižnice, kulturne in druge institucije v posameznih lokalnih skupnostih so se v tem času izkazale še za posebej pomembne. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal ravno z namenom, da občine spodbudi k aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture. Občine v svoji vlogi izkazujejo odnos do knjižnične dejavnosti kot obvezne javne službe in predstavljajo tudi vse ostale dejavnosti lokalne skupnosti na področju branja. 

Oglejte si tudi