Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

JUTRI
7°C
0°C
TOR.
10°C
-3°C
5424

Nasveti in opozorila policistov Policijske uprave Nova Gorica za večjo samozaščitno ravnanje v času letnih dopustov in šolskih počitnic

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so na začetku počitniških dni v želji, da bi čas počitnic in dopustov preživeli čimbolj varno in prijetno, pripravili vrsto opozoril in nasvetov:

Pred odhodom od doma je potrebno poskrbeti za osnovne samozaščitne ukrepe

Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo. Med letovanjem v tujini so turisti pogosto izpostavljeni različnim prevaram ali celo roparjem. Pa tudi drugače, npr. med obiski lokalov in na plažo ni priporočljivo nositi večje vsote denarja. Policisti svetujejo, da tega raje varno spravite v sefih hotelov ali uporabljajte bančne kartice.

Posebno pozornost je treba nameniti krajem, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, jezerih, izhodiščih za izlete v gore, ogledi  lokalnih znamenitosti, muzejih, avtobusnih in železniških postajah, ipd). Tu moramo paziti na  svoje dokumente in osebno prtljago, saj se na teh krajih poleg turistov lahko nahajajo tudi nepridipravi. Najpogostejši predmet napada so tudi predmeti, ki jih nosimo s sabo na dopust kot so: digitalna tehnika (fotoaparati, kamere ipd.), mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti (kolesa, surfi...). Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni. V zadnjih letih se tudi na slovenskih avtocestnih počivališčih povečuje število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil itd.). Zato policisti v zvezi s tovrstnimi kaznivimi dejanji voznikom svetujejo, da pri postankih na avtocestnih počivališčih ali na parkirnih prostorih bencinskih servisov ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem (več preventivnih nasvetov Policije glede preprečevanja tatvin na avtocestnih počivališčih na naslednji spletni strani: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/kriminaliteta/67031-tatvine-na-avtocestnih-poivaliih-poskrbite-za-varnost-svojega-imetja).

V primeru tatvin ali vloma v vozilo in stanovanje policisti novogoriške policijske uprave svetujejo, da to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na interventno telefonsko številko Policije 113 ali anonimno številko policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemate ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Policisti bodo prijavo preverili in glede na ugotovitve ter na podlagi zakonskih predpisov in v skladu s svojimi pooblastili tudi ustrezno ukrepali (več o preventivnih nasvetih na naslednjih spletnih straneh: http://policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije).

 
Za večjo varnost v cestnem prometu

Policisti bodo tudi v času poletne turistične sezone izvajali tudi različne preventivno-represivne aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu (več na naslednjih spletnih straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/component/content/article/156-prometna-varnost/63705-varno-v-poletje-na-slovenskih-cestah).

V prihodnjih dneh oz. tednih bo ob ugodnejših vremenskih razmerah marsikdo izkoristil za izlet v naravo ali v druge turistične kraje, zato je pričakovati, da bo na cestah proti slovenski Obali, goram in drugim turističnim središčem ter na mejnih prehodih močno povečan promet. Zato policija posebej opozarja udeležence v cestnem prometu, da vozijo previdno, odgovorno in strpno. Policisti na območju PU Nova Gorica kot tudi drugod po Sloveniji bodo namreč z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Policija opozarja: Ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.  S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik pa je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot…(več o preventivnih nasvetih tudi na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne)

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti. Žal nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

 

Policisti vsem udeležencem v prometu svetujejo

 

 • Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili. Vozite previdno, odgovorno in zbrano.
 • Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram! Neprilagojena hitrost je namreč vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč. Upoštevajte pravila defenzivne vožnje.
 • Vozite na zadostni varnostni razdalji!
 • Posebej pozorni bodite na pešce, pa tudi kolesarje in motoriste.
 • Motoristi, prilagodite hitrost in način vožnje svojim sposobnostim ter lastnostim ceste. Pri vožnji dosledno uporabljajte čelade in druga zaščitna sredstva.
 • Pripnite se z varnostnim pasom!
 • Vozniki, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj to lahko vpliva na varnost vožnje.
 • Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja.
 • Vožnja pod vplivom alkohola je smrtno nevarna!
 • Uporabite manj obremenjene mejne prehode.
 • Ob zaključku letošnjega šolskega leta, med počitnicami in ob začetku novega šolskega leta je na cestah veliko otrok. Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato bodite nanje še posebej pozorni!
Kolesarji

V poletnem obdobju se običajno poleg voznikov motornih koles in koles z motorjem v cestnem prometu običajno v večjem številu pojavijo tudi vozniki koles, saj gre za eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Z večjo udeležbo voznikov koles in motornih koles v cestnem prometu v poletnih mesecih se poveča tudi njihova ogroženost (več o varnosti kolesarjev tudi na naslednjih spletnih straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/801-varno-na-kolo).

Kolesarji se v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje, ipd.). Kljub temu ne smemo zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami (v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo kolesa izven kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok iz krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti…).

 

Motoristi

Vozniki enoslednih motornih vozil zagotovo sodijo v kategorijo bolj ogroženih udeležencev v cestnem prometu. V času poletne turistične sezone motoristom še posebej svetujemo, naj bodo na cestah izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v mnogočem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev se na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Zato policisti vsako leto v času poletne turistične sezone pripravimo vrsto preventivnih in represivnih ukrepov, s katerimi želimo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih (za večjo varnost motoristov na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/800-za-vejo-varnost-motoristov). V času poletne turistične sezone bodo policisti z namenom zagotavljanja večje varnosti v cestnem prometu glede in zaradi pričakovanega trenda povečanega števila motoristov še posebej v Zgornjem Posočju (Nova Gorica - Tolmin - Kobarid - Bovec - Vršič) in na Keltiki (Idrija - Želin - Tolmin) s policijskimi patruljami kot posebnimi oblikami skupinskega dela poostrili nadzor. Gre za območje PU Nova Gorica, kjer je izredno razvejana in zahtevna konfiguracija cest, ki je v poletnem času izrazito dodatno obremenjena s turističnimi tokovi v Posočju.

 

Za večjo varnost pri kopanju na rekah in drugih vodnih površinah

V poletnih mesecih morje, urejena kopališča, domači bazeni, bregovi rek, jezer in drugih vodnih površin pritegnejo večje število ljudi. Tako kot drugod po Sloveniji je tudi na območju policijske uprave Nova Gorica določenih kar nekaj kopalnih vod, kjer je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna. V vročih poletnih dneh se je namreč mogoče ohladiti tudi v rekah, jezerih in morju, kopanje pa ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene oziroma v tako imenovanih kopalnih vodah (več na naslednji spletni strani: http://www.policija.si/images/stories/Publikacije/PDF/KopalneVode_VarnoInZdravoKopanje.pdf).

Na območju Policijske uprave Nova Gorica štejejo kot kopalne vode določene predele reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu ob Soči in Solkanu), hudourniško reko Nadižo (od naselja Logje do Robiča), reko Idrijco (odsek Bača pri Modreju). Reka Soča in njeni pritoki so poleg omenjenega zanimive in z varnostnega vidika pa večkrat tudi problematične za različne rekreacijske dejavnosti na in ob vodi, kot so: veslanje na divjih vodah, spusti s kajaki, splavarjenje - rafting, soteskanje oz. plezanje v kanjonih z vrvno tehniko in spuščanje po brzicah, spuščanje po brzicah na deski imenovani hidrospid in skakanje z elastiko imenovano tudi bungee jumping.

Poleg omenjenih kopalnih vod, več notranjih kopališč po hotelih in urejenih zunanjih kopališčih ter bazenih ob stanovanjskih hišah, pa lahko kopalce opazimo ob t.i. divjih kopališčih, kjer je potrebno omeniti umetni vodni zadrževalnik Vogršček, določene predele reke Vipave, ki ne sodita med kopalne vode ter ostale neurejene dele zgoraj omenjenih rek s pritoki. Zaradi različnih ravni gladine, vodnih vrtincev in brzic so ta divja kopališča lahko za kopalce  nevarna (več o preventivnih nasveti Policije za večjo varnost v in ob vodi tudi na naslednjih spletnih straneh policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/nasveti-za-dopust/461-nekaj-nasvetov-za-vejo-varnost-v-in-ob-vodi).

Poleg tega pa je v tem času na območju novogoriške policijske uprave kot tudi drugod po Sloveniji organiziranih več javnih prireditev, zato policisti vse obiskovalce opozarjajo da upoštevajo vsa navodila organizatorjev in drugih pristojnih služb, ki zagotavljajo varnost in javni red na javnih zbiranjih ( o nasvetih za varen obisk prireditev: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/javni-red-in-mir/471-nasveti-za-varen-obisk-prireditev).

 

Tudi v gorah je treba upoštevati osnovna gorniška pravila

V zadnjih letih se v tem času veliko ljudi odloča za aktivno preživljanje prostega časa v visokogorju, saj je planinstvo med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi, vendar pa je pri tem upoštevati tudi osnovna gorniška pravila v izogib nevarnostim. Glede na izkušnje iz preteklih let so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah … Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v naših gorah (več o preventivnih nasvetih za pohodnike, planince in gornike na naslednji spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/nasveti-za-dopust/469-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike9).

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!