Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
13°C
Deli
4165

Nagrajenci Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2018

Občina Šempeter-Vrtojba 22. julija praznuje svoj občinski praznik. Na ta dan je leta 1998 Državni zbor Republike Slovenije sprejel odločitev, da kraja Šempeter pri Gorici in Vrtojba postaneta samostojna občina. Osrednji dogodek v počastitev praznika bo slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, ki bo v petek, 20. julija, v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici. Ob tej priložnosti bo zbrane nagovoril župan Občine Šempeter-Vrtojba, mag. Milan Turk, dogajanje pa bo z izbranim kulturnim programom bogatila vokalna skupina Jazzva. Osrednji del dogajanja bo predstavlja podelitev nagrad letošnjim občinskim nagrajencem.


Občinski svet je na svoji 40. redni seji 21. junija 2018 izbral občinske nagrajence za leto 2018 na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Le-ta je svoje predloge oblikovala na podlagi prenovljenega Odloka o nagradah in priznanjih Občine Šempeter-Vrtojba (Uradni list RS, št. 5/2017). Na slavnostni seji 20. julija bo tako župan mag. Milan Turk, podelil dve nagradi Občine Šempeter-Vrtojba in dve priznanji Občine Šempeter-Vrtojba.


Po omenjenem odloku se nagrado Občine Šempeter-Vrtojba podeli posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim, združenjem, društvom za pomembnejše in izjemne uspehe na gospodarskem, znanstvenem, kulturnem, športnem, vzgojno-izobraževalnem, literarnem, naravovarstvenem in humanitarnem področju. Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba pa se podeli posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam, skupnostim, združenjem, društvom za posamične uspehe ali vidne dosežke na najrazličnejših področjih dela in ustvarjanja, ob važnih jubilejih, dolgoletnemu uspešnemu delovanju ter ob drugih slovesnejših priložnostih. Podeli se lahko največ dve priznanji.

 

  • NAGRADO OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA za zasluge na humanitarnem področju in dolgoletno sodelovanje pri organizaciji ter izvedbi najrazličnejših dogodkov lokalnega in širšega pomena prejme Angel Keber iz Vrtojbe.

Angel Keber je prostovoljec v enotah Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba od same ustanovitve Občine dalje. Pomagati sočloveku je plemenito in humano dejanje in prav to počne  gospod Keber že vrsto let v svojem okolju in širše. V vsakem trenutku se je pripravljen odpovedati svojemu prostemu času in biti na razpolago sokrajanom. Kot prostovoljec v enotah Civilne zaščite opravlja nalogo svetovalca za logistiko, ki ima nalogo skrbeti za opremo. Njemu gre zasluga, da je oprema brezhibna in v vsakem trenutku na razpolago enotam Civilne zaščite. Angel Keber je sodeloval tako na vseh večjih intervencijah kot vajah. Sodeluje z obema Krajevnima odboroma in različnimi društvi. Prisoten je na vseh dogodkih v občini in vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Njegovo vsestransko in vestno delo ter nesebična pomoč je bila nagrajena. Letos marca je namreč gospod Keber na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite od Uprave RS za zaščito in reševanje, Izpostav Nova Gorica, za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog civilne zaščite, reševanja in pomoči prejel bronasti zank Civilne zaščite za kar mu tudi mi iskreno čestitamo.

 

  • NAGRADO OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA za pomembnejše dosežke na plesno umetniškem področju prejme Umetniško društvo M&N Dance Company iz Vrtojbe.

Umetniško društvo M&N Dance Company deluje pod mentorstvom in umetniškim vodstvom profesionalnih plesalcev in koreografov Michala Rynia in Nastje Bremec Rynia. Njuni plesni poti sta se združili med šolanjem na akademiji CODARTS Rotterdam Dance Academy v Rotterdamu. Ob zaključku šolanja sta nastopila na številnih nizozemskih odrih in kot koreografa bila povabljena tudi na nacionalno nizozemsko televizijo. Nastja in Michal pravita, da s plesom pripovedujeta zgodbe, tudi njune. V večini projektov se izkazuje in prepleta predvsem odnos moški – ženska. Predstava je popolna, ko jima uspe prebuditi čustva občinstva in prav to je zanju največje priznanje. Velik poudarek dajeta ustvarjanju lastnega plesnega izraza poimenovanega Contemporary fusion. Prepoznavni in izvirni plesni stil M&N Dance Company, ki združuje elemente baleta, sodobnega in modernega plesa ter hip hopa in navdušuje številne plesalce tako doma kot tudi v tujini. V SNG Opera in Balet sta oblikovala koreografijo za plesni večer »Klasika in Tango«. Kot koreografa/oblikovalca giba v različnih gledaliških predstavah tesno sodelujeta s SNG Nova Gorica. Ustvarjata plesne miniature  s katerimi se predstavljata na različnih koreografskih tekmovanjih in snemata plesne videe, ki jih objavljata na svojem Youtube kanalu. Od leta 2011 pa je njuno najpomembnejše delo celovečerne plesne predstave, ki jih uprizarjata na odrih SNG Nova Gorica, Cankarjevega doma ter na drugih gledaliških odrih v Sloveniji in tujini. V zadnjih štirih letih se poleg svojih plesno-gledaliških projektov in vodenju plesnih seminarjev doma in v tujini, posvečata tudi poučevanju v MN Plesni Šoli, ki se udeležuje tudi različnih mednarodnih plesnih tekmovanj, na katerih dosegajo najvišje rezultate.

 

  • PRIZNANJE OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA ob 25. obletnici aktivnega delovanja na področju ohranjanja zapuščine prve svetovne vojne in ozaveščanju javnosti o pomenu in ohranjanju spomina nanjo prejme Društvo soška fronta 1915–1917 iz Šempetra pri Gorici.

Društvo soška fronta je zaradi svojih številnih aktivnosti postalo razpoznavno tudi izven domačih meja. V 25. letih delovanja je pripravilo več kot 100 različnih tematskih razstav, ki so bile na ogled na različnih lokacijah. Društvo izdaja tudi revijo »Na fronti«, edinstveno v svojem merilu in edino v Sloveniji, posvečeno izključno prvi svetovni vojni. Že vrsto let dvakrat letno organizira dogodek »Srečanje s preteklostjo«, ki spada med vodilne tovrstne dogodke v evropskem merilu. Aktivno sodeluje tudi v projektu »Pot miru od Alp do Jadrana«. Člani društva so pripravili strokovne vsebine za turistično informativne table na celotnem območju občine Šempeter-Vrtojba ter redno dopolnjujejo stalno razstavo »Šempeter in okolica med prvo svetovno vojno«, ki je na ogled v zaklonišču pod pošto. Leta 2017 je društvo sodelovalo tudi pri obnovi spomenika na Svetem Otu.

 

  • PRIZNANJE OBČINE ŠEMPETER VRTOJBA za skoraj 40 letno poslovanje, ki podjetjem omogoča rast, razvoj, odpiranje novih delovnih mest in ohranjanja obrtno-prevozniških podjetij v lokalnem okolju prejme Obrtna zadruga Voznik iz Šempetra pri Gorici.

Obrtno podjetniška zadruga Voznik je pomembno združenje za lokalni prostor in tudi širše. Zadruga se nenehno prilagaja potrebam na trgu ter podjetjem zagotavlja pogoje za uspešno poslovanje. Prevozniška zadruga Voznik je nastala leta 1980, ko so samostojni avtoprevozniki spoznali, da je poslovno sodelovanje nujno. Avtoprevozniki so v zadrugi našli način, kako skupaj nastopiti na trgu, kako nadgraditi svoje delo in znanje za dosego ciljev, ki jih samo ne bi mogli. Ob ustanovitvi je bila največja tovrstna zadružna organizacija v Sloveniji. Zadruga sodeluje tudi z drugimi podjetji v lokalnem in širšem okolju, tako domačimi kot tujimi. Zadruga s svojimi predstavniki ter drugimi sorodnimi institucijami sodeluje pri pripravi zakonodaje in tako pomembno vpliva na ureditev prometne politike v Sloveniji. Danes so med člani že druga ali celo tretja generacija prevoznikov, ki so pred skoraj 40-imi leti ustanovili zadrugo Voznik. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi