Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Nagrajenca Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2022

V četrtek, 15. septembra 2022, se bo v Coroninijevem dvorcu odvila slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, ki je bila zaradi požarne nevarnosti ter v podporo vsem, ki so se borili z ognjem v naši soseščini, julija odpovedana. Ob tej priložnosti bosta kot navadno podeljeni občinski priznanji nagrajencema, ki ju je izbral Občinski svet na podlagi predlogov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Prejemika Priznanja Občine Šempeter-Vrtojba za leto 2022 sta Ivan Jedrlinič in Matjaž Marušič.

Komisija je letošnja predloga obrazložila takole:

  • Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba za vidnejše dosežke na kulturnem področju prejme Ivan Jedrlinič (predlagatelj KD Tojva A.D. 1200)

Ivan Jederlinič je neutrudni ljubiteljski kulturnik, motivator in moderator kulturnega življenja v Vrtojbi. 18 let je bil član Mešanega pevskega zbora Vrtojba, od tega je zbor kot predsednik vodil osem let od 1988 do 1996. Že 18 let pa vodi Kulturno društvo Tojva a. d. 1200, katerega član je že od ustanovitve dalje. Soustvarjal je vaško glasilo Tojva, knjigo Renata Podbersiča – Šešerji in Tobinke ter Vrtojbenska pamet. Sodeloval je tudi pri izdaji CD-ja Šešerji in Tobinke ter Vprašajte našo Nono. Sodeloval je tudi pri izpeljavi ohranjanja vodnjakov v Vrtojbi. Organiziral in vodil je tradicionalno Tojvino tombolo ter več let vodil tradicionalno prireditev Boreljada. Aktivno sodeluje pri srečanju s pobratenimi občinami v zamejstvu (Medea, Štandreš, Hodiše). Je idejni organizator kolesarjenja po poteh sedmih mostov v Vrtojbi ter strokovne ekskurzije za Ljubitelje vinske kulture: Koprski vinorodni okoliš in Slovenska Istra, Kras in Goriška brda, Vipavska dolina, ... Nastopal je v filmu Leteča brata Rusjan. Igra Dedka Mraza v OŠ Solkan, Miklavža v Vrtojbi, občasno pa tudi hudomušno vlogo zabavljača v uniformi jugoslovanskega poštarja na različnih družinskih prireditvah in rojstnodnevnih zabavah.
Prejel je več gledaliških priznanj: leta 2009 mu je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil priznanje za najboljšo stransko moško vlogo po izboru regijskega selektorja v predstavi DRUŽINSKA SKRIVNOST ali PA JE RESNICA RES TAKO BOLEČA, leta 2010 od Srečanja gledaliških skupin Severne Primorske, Ljubiteljski odri – Regijski program prejel priznanje za najboljšo stransko moško vlogo po izboru medobčinskega selektorja v predstavi GUGALNIK, leta 2022 pa priznanje za Naslovno moško vloga v predstavi HAMLET V DOMU ONEMOGLIH.


  • Priznanje Občine Šempeter-Vrtojba za prizadevanja na področju trajnostne mobilnosti in promocijo Bohinjske železnice prejme Matjaž Marušič (predlagatelj OO SD Šempeter-Vrtojba)

Matjaž Marušič se je v dobrih dveh desetletjih veliko posvečal popularizaciji Bohinjske železnice. Poleg več avtorskih člankov, sodelovanja v številnih intervjujih, radijskih in TV prispevkih, je leta 2006 sodeloval pri nastajanju igrano-dokumentarnega filma Sledi pričakovanj – 100 let Bohinjske železnice režiserja in scenarista Ivana Merljaka, doma prav tako iz Šempetra pri Gorici. Je so-kurator in soavtor stalne razstave Bohinjska proga: ob Soči po »tiru treh narodov«, ki je na ogled v avli železniške postaje Nova Gorica. S svojimi prispevki je sodeloval na več strokovnih posvetih na temo železnic in trajnostne mobilnosti. Bil je ustanovni član Društva za Bohinjsko-goriško progo in vsa leta njegovega obstoja (od 2003 do 2018) njegov tajnik. Kot turistični vodnik je že dobri dve desetletji dejaven zlasti na širšem goriškem območju, predvsem pa je stalen in prepoznaven član posadke muzejskega vlaka na Bohinjski železnici. Danes je član delovne skupine Konzorcija za Bohinjsko progo, ki so ga leta 2021 ustanov le občine, razvojne agencije in turistične destinacijske organizacije ob celotni železniški progi od Jesenic preko Nove Gorice do Sežane in Ajdovščine. Je tudi član stalnega odbora za promet pri Evropskem združenju za teritorialno sodelovanje EZTS GO ter sodelavec Koalicije za trajnostno prometno politiko (nacionalne mreže nevladnih organizacij, aktivnih na področju trajnostne mobilnosti).

Oglejte si tudi