Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Milijana Cunta, dobitnica nagrade Prešernovega sklada za leto 2024

Upravni odbor Prešernovega sklada je predstavil dobitnika Prešernovih nagrad ter dobitnike nagrad Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2024 sta prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik NeubauerMed nagrajenci Prešernovega sklada pa je tudi naša nekdanja občanka pesnica, Miljana Cunta.

Sklad vsako leto podeli največ dve Prešernovi nagradi za življenjsko delo. Podeli jo ustvarjalki ali ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Ustvarjalec jo lahko prejme le enkrat. Z nagrado Prešernovega sklada nagrajujejo vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in so trajno obogatili slovensko kulturo. Vsako leto podelijo največ šest teh nagrad za umetniške dosežke v zadnjih treh letih.

Miljana Cunta je nagrado Prešernovega sklada za leto 2024 prejela za pesniško zbirko z naslovom Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (2023). Leta 1976 v Šempetru pri Gorici rojena pesnica, od leta 1995 živi v Ljubljani. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in angleščine na Univerzi v Ljubljani. Dolgo je bila urednica in kulturna producentka, med drugim je tudi programska vodja festivalov Vilenica in Fabula.V slovenski javnosti se je uveljavila tudi kot prevajalka poezije iz italijanskega in angleškega jezika. Objavila je tri pesniške zbirke: Za pol neba (2010), Pesmi dneva (2014) in Svetloba od zunaj (2018). Njena poezija je bila prevedena v več jezikov in nominirana za več pesniških nagrad v Sloveniji.

Zbirka Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo je njena četrta pesniška zbirka. "Poezija Miljane Cunta nosi v sebi eterično lepoto artikulirano zadrževane eksplozije občutij, ki z milino odpira bralčevo duhovno srce, da v njej potone do samega izvora, in žarči plamenenje življenja in stvarjenja v premenah vidnega in nevidnega sveta," je v obrazložitvi Strokovne komisije za književnost zapisala Nada Šumi. "Pesnica je format rojene umetnice v središču sodobne slovenske poezije, celovita ustvarjalna osebnost v vseh književnih vlogah: kot prevajalka, urednica zahtevnih projektov in knjig, avtorica spremnih besed in esejistka, uvrščena v več pesniških antologij, udeleženka domačih in tujih pesniških festivalov in prejemnica naslova »vitezinja poezije« za leto 2022. Živo je navzoča v medijih, letos pa je tudi zastopala Slovenijo kot slavnostna govornica na Frankfurtskem knjižnem sejmu."

Miljana Cunta, iskrene čestitke!

Oglejte si tudi