Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Na 1. november se z obiskom grobov spomnimo vseh pokojnih

Dan spomina na mrtve, ki ga obeležujemo danes, je slovenski državni praznik, v Katoliški cerkvi pa je 1. november praznik vseh svetih, ko se spominjajo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni. Vseh pokojnih pa se spominjajo dan kasneje, 2. novembra. 

 

Na današnji praznik ljudje množično obiskujejo grobove in se s prižigom sveč poklonijo spominu na mrtve. Komemoraciji bosta potekali tudi v Šempetru ob spomeniku padlim na pokopališču ob 11. uri in ob spomeniku padlim v centru Vrtojbe ob 14. uri. Verni bodo današnji dan zaznamovali z mašami v obeh župnijah, blagoslov grobov pa bo na obeh pokopališčih ob 15. uri.

 

Policija svetuje

 

Ker bo v teh dneh promet na cestah, predvsem pa v okolici pokopališč, povečan, policija svetuje, kako poskrbeti za svojo varnost in varnost svojega premoženja. Na pot se odpravite pravočasno, upoštevajte cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne ureditve v bližini pokopališč, saj bodo policisti kršitelje, posebno tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge, kaznovali.

 

Posebej opozarjajo, naj obiskovalci pokopališč v vozilih na vidnih mestih ne puščajo torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov ter svoja vozila zavarujejo, zaklenejo, zaprejo vsa okna in vrata ter vklopijo alarmno napravo. Izogibajo naj se tudi parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih. Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, naj ne nosijo denarnic, mobilnikov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Med prazniki imajo storilci kaznivih dejanj tudi več časa, da vlomijo v stanovanja, hiše in druge prostore, zato policija svetuje, da jih zavarujete in ustvarite občutek, da je vedno nekdo v hiši ali stanovanju.

Oglejte si tudi