Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Nagrada Zlati svinčnik 2011 za področje urbanizma za projekt Urbanistični načrt Šempetra in Vrtojbe

Ob dnevu arhitektov Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je v četrtek, 6. 10. 2011, kot vsako leto podelila strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja (vsako drugo leto). Priznanja prejmejo projekti, za katere mednarodna 'zlata' žirija meni, da ustvarjajo kvalitetni prispevek h grajenju lokalnega okolja. Zbornične nagrade tako postajajo merilo vsakoletnih presežkov sodobnega oblikovanja prostora in objektov v Sloveniji. Prav tako vsako leto organizira pregledno razstavo katere namen je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja.

Nagrado Zlati svinčnik za področje urbanizma Zbornica podeljuje vsaki 2 leti. Letošnja »zlata« žirija, ki so jo sestavljali: Liljana Jankovič Grobelšek, Mag. Mojmir Prelog in Marcus Schaefer, je  Zlati svinčnik 2011 za projekt Urbanistični načrt Šempetra in Vrtojbe podelila mag. Jelku Valenčaku in skupinu načrtovalcev Locus, prostorske informacijske rešitve d. o. o.


 V obrazložitvi so zapisali: »Urbanistični načrt za naselji Šempeter in Vrtojba je uspešen poskus načrtovanja skupnega urbanega območja naselij, ki sta v neposredni bližini pomembnih regionalnih središč, Nove Gorice in italijanske Gorice. Razvoj naselij, še zlasti v neposredni bližini pomembnejših urbanih središč, je deležen neprimerne načrtovalske obravnave in praviloma prepuščen strateško nepremišljenim ali celo stihijskim odločitvam. Projekt ima pomemben metodološki pristop in jasno izražen osnovni koncept prostorskega razvoja območja. Nedvomno gre za projekt, ki bo pripomogel k obogatitvi aktualne načrtovalske prakse predvsem v smislu spodbujanja uravnoteženega in trajnostnega prostorskega razvoja naselij in kakovosti bivanja, zagotavljanja ambientalnih kakovosti prostora in varstva okolja.«

Oglejte si tudi