Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Odlagališče odpadkov Stara Gora obratuje

Odlagališče odpadkov Stara Gora ostaja odprto, ravno tako se nadaljuje izgradnja Regijskega centra za ravnanje z odpadki CERO Nova Gorica, ki naj bi vrata odprl do leta 2015.

Stara Gora je eno sedmih slovenskih odlagališč, ki jim lani država ni podelila IPPC dovoljenj za nadaljnje obratovanje, ki jim grozi, da jih bodo zaprli. Tam namreč mešanih odpadkov pred odlaganjem še ne obdelujejo. Hkrati je država lani omilila pogoje za pridobitev IPPC dovoljenj za odlagališča za obdobje do leta 2015. Zato se je šest občin, ki to odlagališče uporabljajo, med njimi tudi občina Šempeter-Vrtojba, dogovorilo za nakupu ustreznih naprav za predhodno obdelavo odpadkov, kot to zahteva Ministrstvo za okolje in prostor. To bo Komunali Nova Gorica omogočilo pridobitev zahtevanih okoljskih dovoljenj. Za novo IPPC okoljevarstveno dovoljenje za odlagališče odpadkov v Stari Gori bodo namreč zaprosili do konca meseca. Pričakovati je, da bodo te naprave na odlagališču Stara Gora v roku treh mesecev. Tako bo lahko odlagališče obratovalo do leta 2015, ko naj bi bil na tej lokaciji zgrajen sodoben regijski center za ravnanje z odpadki.

Projekt Regijskega centra za ravnanje z odpadki CERO Nova Gorica sofinancira 13 občin severne Primorske, ki v projektu nastopajo partnersko in enakopravno. Sodelujejo občine Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija, Cerkno, Kobarid, Bovec, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Vipava.

Oglejte si tudi