Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Dobro obiskana delavnica za ekoSpodbude, ekoKrediti ter druge možnosti pridobitve nepovratnih sredstev

V torek, 17. aprila 2012, je Občina Šempeter-Vrtojba skupaj z Zavodom GOLEA, goriško lokalno energetsko agencijo, v dvorani Coroninijevega dvorca v Šempetru pri Gorici pripravila dobro obiskano predstavitev javnih razpisov za ekoSpodbude, ekoKredite ter druge možnosti pridobitve nepovratnih sredstev za ukrepe učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.

Eko sklad, j. s. je namreč objavil javne pozive za dodeljevanje nepovratnih sredstev v letu 2012. Skupaj je razpisanih okoli 11,8 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Za  ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah bo na voljo 10 milijonov evrov. Za naložbe v nizkoenergijske in pasivne gradnje ali obnove stavb v lasti občin za izvajanje vzgojnoizobraževalnih dejavnosti bo razpisan 1 milijon evrov.

Tehnične zahteve za posamezne ukrepe v stanovanjskih stavbah so podobne kot v letu 2011. Nekoliko strožji so pogoji za sofinanciranje toplotnih črpalk, ki z razvojem tehologij postajajo bolj učinkovite. Pri fasadnih sistemih bodo priznani le tisti sistemi, ki imajo evropsko tehnično soglasje ETAG 004, ki zagotavlja garancijo za izvedbo. Pri vgradnji centralne kurilne naprave na lesno biomaso bo zaradi spremembe predpisov veljala dodatna zahteva za ustrezen vodni toplotni zbiralnik. Višine spodbud bodo enake kot lani, nekoliko višje pa bodo spodbude za toplotne črpalke tipa zemlja-voda in voda-voda.

Dodatna ugodnost, ki jo Eko sklad ponuja investitorjem občanom v letu 2012, je možnost najema ugodnega kredita ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe občanov, ki lahko združujejo enega ali več različnih ukrepov, ki jih Eko sklad sofinancira in ki skupaj presežejo 10.000 evrov priznanih stroškov, kot so opredeljeni v javnih pozivih. Pri tem bo veljalo, da skupni znesek nepovratnih sredstev in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe. Obrestna mera kreditov je določena v višini trimesečni EURIBOR + 1,5 %, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu javnega poziva v Uradnem listu RS in na spletnih straneh Eko sklada.

Oglejte si tudi