Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Konstitutivna seja Strokovnega sveta zavoda GOLEA

17. januarja je v prostorih Primorskega tehnološkega parka potekala konstitutivna seja Strokovnega sveta zavoda GOLEA. Strokovni svet bo skrbel za večjo regijsko energetsko samooskrbo in energetski trajnostni razvoj celotne Primorske.

Goriška Lokalna Energetska Agencija, Nova Gorica (GOLEA) je dne 17. januarja 2012 organizirala 1. sejo Strokovnega sveta agencije v prostorih Primorskega Tehnološkega Parka, katere so se udeležili predstavniki večine Primorskih občin, regijskih razvojnih agencij, inštitucij, ki delujejo na področju OVE in URE ter druge zainteresirane organizacije. Pozdravni nagovor sta imela gostitelj srečanja župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk, ter direktor Direktorata za energijo, Ministrstva za gospodarstvo mag. Janez Kopač. Slednji je poudaril vedno večjo vlogo lokalnih energetskih agencij v Sloveniji, ki se bodo po novem energetskem zakonu še povečevale. Predvsem pomembno bo uvajanje enotnega zbirnega energetskega knjigovodstva, ki ga bodo občine dolžne izvajati in energetsko upravljanje. Ker so tu možnosti občin precej omejene, se bodo občine primorane nasloniti na lokalne energetske agencije.

Direktor agencije Golea, Rajko Leban je predstavil delovanje agencije v preteklosti in njene aktivnosti ter podal smernice, po katerih bo GOLEA delovala v prihodnosti. Glavne smeri delovanja sta učinkovita raba energije (URE) ter uvajanje obnovljivih virov energije (OVE) v regiji. Najpomembnejši projekti v tem letu bodo uvajanje energetskega knjigovodstva in ciljnega spremljanja rabe energije (CSRE).

Na seji se je konstituiral strokovni svet, ki bo skrbel za večjo regijsko energetsko samooskrbo in energetski trajnostni razvoj celotne Primorske, kar je tudi poslanstvo agencije GOLEA. Namen današnjega srečanja je bila predstavitev novih mehanizmov za stalno izboljševanje energetske učinkovitosti s poudarkom na javnih stavbah ter uvajanju uporabe obnovljivih virov. Cilji in naloga strokovnega sveta je oblikovanje letnih načrtov aktivnosti LEK oziroma energetskega managerja v sodelujočih primorskih občinah ter izhajajoč iz tega tudi oblikovanje projektnih predlogov za prijavo projektov na mednarodne razpise glede na pričakovane koristi sodelujočih občin.

V nadaljevanju je sledilo predavanje o Ciljnem spremljanju rabe energije – CSRE, metodologiji, s katero želimo vzpostaviti uspešno in energetsko učinkovito upravljanje z energijo ter posledično ustvariti prihranke. CSRE se že pilotno uvaja v nekaterih šolah občine Tolmin, kjer so že vidni prvi rezultati. CSRE je metodologija merjenja porabe energije, ki je osnova za nadaljnje ukrepe energetske sanacije objektov (zamenjava sistema ogrevanja, obnova ovoja stavbe-fasada, zamenjava stavbnega pohištva). Tem ukrepom morajo slediti ukrepi v smislu uvajanja OVE (npr. sončna energija, biomasa,…). Predstavljeni so bili tudi novi mehanizmi financiranja energetske sanacije stavb – t.i. energetsko pogodbeništvo (pogodbeno zagotavljanje prihrankov) ali z tujko ESCO-energy service contracting, kar pomeni javno-zasebno partnerstvo, kjer se investicija odplačuje sama z prihranki, ki so rezultat projekta energetske sanacije.


Mag. Stane Merše, direktor Centra za energetsko učinkovitost na Inštitutu Jožef Stefan je predstavil nove finančne mehanizme za izvajanje investicij trajnostne energetike v javnem sektorju po principu pogodbenega zagotavljanja prihrankov – ESCO model. Predstavljen je bil celoten ESCO projekt od priprave projekta do financiranja in izvedbe v javno-zasebnem partnerstvu. Podani so bili odgovori, kaj pridobi javni in kaj zasebni partner pri sodelovanju v ESCO mehanizmu, kateri so kriteriji za uspešno izvedbo projekta, kako izdelati javni poziv-razpis za izbor izvajalca,… Novost je bila predstavitev Zelenega pogodbeništva, ki je 100% vezano na investicije v OVE. Podani so bili tudi primeri dobrih praks izvajanja ESCO pogodbeništva v tujini (Slovenija, Nemčija, Avstrija, Češka,…) ter iniciativo Evropske Investicijske Banke (EIB) ELENA.

Sledila je predstavitev izvajanja nalog energetskega managerja za občine, katerega občine imenujejo z namenom spremljanja izvajanja lokalnega energetskega koncepta, za uveljavljanje in spodbujanje energetske učinkovitosti ter za uvajanje obnovljivih virov energije. Ravno tako spada med naloge energetskega managerja informiranje in obveščanje občanov, izobraževanje otrok, informiranje javnih uslužbencev, priprava projektnih nalog, iskanje finančnih virov ter svetovanje.

Zaposleni GOLEE (dr. Vanja Cencič, Primož Ladava, Alenka Palian) so predstavili delo na aktualnih mednarodnih projektih, ki jih agencija izvaja in preko katerih se pridobivajo sredstva iz raznih evropskih skladov (kohezijska sredstva, program MED-mediteran, švicarski prispevek, IPA-Adriatic,…). Tako pridobljena sredstva so neposredna finančna pomoč, ki prispeva k poslanstvu in doseganju vizije in poslanstva agencije. Skupna vrednost sredstev v roku 3 let bodo znašala cca. 4,1 mio EUR. Sofinanciranje občin znaša od 5 % pa do 40 % odvisno od projekta v katerem sodelujejo. Predstavilo se je tudi plan novih mednarodnih razpisov na področju trajnostne energetike, agencija GOLEA je sodelujoče občine povabila k skupnemu sodelovanju pri pripravi novih EU projektov.

Vir: www.slomedia.it

Oglejte si tudi