Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi pri nas

V petek, 20. novembra, so bili tudi otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah delujočih v občini Šempeter-Vrtojba udeleženi v vseslovenskem projektu. Tradicionalni slovenski zajtrk - kruh, maslo, med, mleko in jabolko - so zajtrkovali vsi učenci, prvim in drugim razredom matične šole v Šempetru pa se je pri zajtrku pridružil tudi župan Milan Turk.

Projekt, ki se ga izvaja vsak tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane, organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Pobudo za tradicionalni slovenski zajtrk, ki je z leti prerasel v pravo gibanje, je dala Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) po začetni akciji medenega zajtrka v vrtcih, za katerega so slovenski čebelarji darovali med, pridružili pa so se jim še lokalni pridelovalci mleka in sadja.

Namen projekta je:

  • zboljšati zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave;
  • približati pomen kmeta in kmetijstva ter čebelarja in čebelarstva;
  • izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad;
  • osveščati mlade o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja.

Sredstva za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka bo zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Živila pa so šoli dobavili lokalni dobavitelji.

Več informacij o projektu na spletni strani: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/ ali http://www.ohranimo-cebele.si/default.asp?sif_co=4, kjer se nahaja veliko gradiva na temo čebel in čebelarstva.

Oglejte si tudi