Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Šempeter-Vrtojba
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Javna obravnava študije variant in okoljskega poročila za rekonstrukcijo prenosnih plinovodov v naši občini

V prostorih Coroninijevega dvorca je v četrtek, 8. novembra, potekala Javna obravnava študije variant in okoljskega poročila za rekonstrukcijo prenosnih plinovodov. To je bila tretja javna obravnava, ki jo je organiziralo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor in Direktorat za energijo v občinah skozi katere poteka plinovod.

Javna obravnava je potekala v času javne razgrnitve študije variant s predlogom najustreznejše rešitve in okoljskega poročila za rekonstrukcijo prenosnih plinovodov M3, M3B, R31, R32 in R34. Le-ta bo potekala do 23. novembra 2012 v prostorih vseh Občin, skozi katere plinovod poteka, tudi v prostorih Občine Šempeter-Vrtojba, ter na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Direktoratu za prostor, Tržaška 19a, Ljubljana in na spletnih staneh Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Razgrnitev ne obsega tehničnih rešitev rekonstrukcije plinovodov, razgrnjen je le koridor, znotraj katerega bodo v nadaljnjih fazah priprave dokumentacije načrtovani posegi rekonstrukcije. Na območju Občine Šempeter-Vrtojba koridor poteka vzporedno s potekom obstoječega plinovoda.

Občina je v fazi priprave osnutka DPN podala smernice za izdelavo DPN, smernice so obsegale predvsem zahteve, da zaradi načrtovane rekonstrukcije ne bi prišlo do dodatnih omejitev v rabi prostora, opozorile so na križanja z javno infrastrukturo in na varovanje podtalnice Vrtojbensko-Mirenskega polja.

Načrt z umeščenimi in obrazloženimi rekonstrukcijskimi posegi na trasi plinovoda bo ponovno javno razgrnjen, ta razgrnitev bo vsebovala tehnične podatke, lastniki zemljišč bodo lahko preverili morebitne predvidene posegih na njihovih parcelah.

Cilji in namen državnega prostorskega načrta

 

Družba Plinovodi d.o.o. je kot izvajalec gospodarske javne službe prenosa zemeljskega plina dolžna v okviru svoje dejavnosti zagotoviti varen in zanesljiv prenos zemeljskega plina po prenosnem omrežju na celotnem območju Slovenije. Razlogi za rekonstrukcijo prenosnih plinovodov M3, M3B, R31A, R32 in R34 na območju Mestne občine Nova Gorica in občin Ajdovščina, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica so zagotavljanje nemotene oskrbe široke potrošnje na območju Slovenije in omogočanje dvosmerne interkonekcije italijanskega prenosnega omrežja z avstrijskim in hrvaškim omrežjem.

 

Stalna rast potreb po zemeljskem plinu v Sloveniji in Evropi zahteva poleg izgradnje nove nacionalne in mednarodne (tranzitne) prenosne plinovodne infrastrukture tudi nadgradnjo in izboljšave obstoječe. Povečevanje porabe in visoka odvisnost od uvoza od le nekaj dobaviteljev, narekujejo poleg iskanja novih dobavnih virov, tudi izgradnjo učinkovitih interkonekcij nacionalnih prenosnih plinovodnih sistemov.

 

Prav zato je potrebna zamenjava nekaterih sekcij obstoječega prenosnega plinovoda s cevmi iste dimenzije, a z večjo debelino stene. S tem bodo, ob enakih ali celo manjših omejitvah za okolje, izpolnjeni pogoji za uskladitev obratovalnega tlaka plinovodnih objektov z obratovalnim tlakom sistemskega operaterja sosednjega italijanskega prenosnega plinovodnega omrežja. Dosedanja tehnična zasnova obstoječih plinovodnih objektov je namreč primarno omogočala pretok zemeljskega plina v smeri iz Italije proti Sloveniji, po rekonstrukciji pa bo možen pretok zemeljskega plina v obe smeri.

 

Načrtovane prostorske ureditve

Koridor za rekonstrukcijo plinovoda je na območju Občine Šempeter-Vrtojba umeščen vzporedno z obstoječem plinovodom: prenosni plinovod M3 iz smeri Občine Renče – Vogrsko (Lemovo) preko pobočja severno od ceste skozi Bazaro in Volčjo Drago do obstoječe razdelilne plinske postaje v Bazari, od tam plinovod M3B južno ob trasi hitre ceste, južno od zazidljivih površin ob tehnološkem parku (širše območje MMP Vrtojba), vzporedno z državno mejo po Vrtojbenskem polju do meje z Občino Miren - Kostanjevica.


Javnost ima v času javne razgrnitve možnost dajati pripombe in predloge na razgrnjeno gradivo, in sicer: pisno na mestih javne razgrnitve, po pošti na naslov Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor, Langusova ulica 4, Ljubljana, s pripisom »ŠV in OP za rekonstrukcijo plinovodov M3, M3B, R31, R32 in R34« ali elektronsko na naslov gp.mzip@gov.si, s pripisom »ŠV in OP za rekonstrukcijo plinovodov M3, M3B, R31, R32 in R34«. Obrazec za pripombe je na voljo na mestih javne razgrnitve in na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Oglejte si tudi