Oceni objavo

Uvodno srečanje za standardni projekt TIP Transborder Integrated Platform/Čezmejna integrirana platforma

20. januarja 2012 so se na uvodnem srečanju (kick-off meetnig) zbrali partnerji standardnega projekta TIP Transborder Integrated Platform/Čezmejna integrirana platforma pri katerem kot drugi največji partner sodeluje tudi Občina Šempeter-Vrtojba. Le-ta bo od 1,3 milijone evrov vrednega projekta dobila 240.000 evrov. Nosilec je goriško podjetje SDAG, ostali partnerji pa so poleg že omenjene občine še občina Gorica, RRA Severne Primorske, družbe Autovie Venete, DARS d.d. in Slovenske železnice d.o.o., dežela Furlanija-Julijska krajina, Log System Scarl in Ministrstvo za promet Republike Slovenije.

Namen tri leta trajajočega standardnega projekta TIP Transborder Integrated Platform/ Čezmejna integrirana platforma, financiranega v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 ter iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz nacionalnih skladov, je pripraviti načrte za prostorske posege in dejavnosti na območju intermodalnega avtocestnega terminala med Gorico in Vrtojbo v povezavi z avtocesto Villesse-Gorica-Razdrto, pri čemer se bo poseben poudarek dajal pretoku prometa in prometnim povezavam z ostalo prometno infrastrukturo v obmejnem pasu ter krepitvi intermodalnih sistemov, oživljanju parkirišč in povečanju energetske učinkovitosti. Na uvodnem srečanju so partnerji opredelili operativne vidike projektnih dejavnosti ter oblikovali načrt dela, imenovali odgovorne osebe za vsak delovni sklop ter ustanovili Odbora za znanstveno koordinacijo.

Območje, ki ga projekt TIP zajema, je tudi območje nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba, ki je tesno vpet v mnogo čezmejnih projektov. Tu se med drugim nahaja parkirišče za tovorna vozila, ki ga upravlja občina Šempeter-Vrtojba. Sredstva, ki jih bo prek projekta dobila, bodo namenjena izboljšanju pogojev za voznike, ki čakajo na nadaljnji prevoz. »Glede na naše izkušnje z upravljanjem parkirišča bo Občina Šempeter-Vrtojba v okviru terminskega plana projekta TIP tako posebej zadolžena za aktivnosti, ki obsegajo integrirano prekvalifikacijo kamionskih terminalov na jugu od avtoceste, načrtovanje novih zavarovanih parkirnih območij za težka vozila in načrtovanje objektov in struktur za transport,« je na srečanju povedal mag. Peter Ptičak, tajnik Občine Šempeter-Vrtojba.

Oglejte si tudi