Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

JUTRI
23°C
5°C
PON.
19°C
6°C
Deli

Odobreno sofinanciranje projekta VISFRIM - Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih

Odbor za spremljanje Programa sodelovanja V-A Italija-Slovenija je odobril sofinanciranje strateškega projekta VISFRIM (Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih) iz evropskih sredstev. Ciljni razpis za strateške projekte št. 05/2018 je bil odprt od 7. februarja 2018 do 28. marca 2018, prispelo je 11 projektnih predlogov, na odboru je bilo odobrenih 8, med njimi projekt VISFRIM, ki je bil pripravljen z dobrim sodelovanjem med slovenskimi občinami in državo ter z italijanskimi državnimi, deželnimi in lokalnimi institucijami in ob podpori Stalne slovensko-italijanske komisije za vodno gospodarstvo. Projekt omogoča čezmejno sodelovanje, ki je ključno za uspešno upravljanje voda.

Cilj projekta VISFRIM je vzpostaviti učinkovito obvladovaje poplavne ogroženosti na čezmejnih porečjih na podlagi razvoja metodologij in orodij za izvajanje obstoječih načrtov zmanjševanja poplavne ogroženosti in za njihovo posodobitev do leta 2021 skladno s Poplavno direktivo 2007/60/ES. Poleg negradbenih ukrepov je v okviru projekta predvidena tudi izvedba manjših gradbenih protipoplavnih ukrepov na porečju Vipave, in sicer nadvišanje nasipa ob Vipavi pri Prvačini, protipoplavni ukrepi na območju Čukelj in Zapučk, protipoplavni zid v Grabcu pri Mirnu in ureditev vodotoka Belška voda v Belskem. Vodilni partner projekta VISFRIM je Autorita’ di bacino Distrettuale delle Alpi Orientali, kot partnerji pa sodelujejo Città metropolitana di Venezia, Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, Dežela Veneto, Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, Agencija Republike Slovenije za okolje, Občina Miren-Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Občina Postojna, Občina Šempeter-Vrtojba in Občina Vipava.

Za izvedbo triletnega projekta je predvidenih skupaj 2.940.441,15 EUR, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj se sofinancira 2.499.374,96 EUR. Od tega je za gradbene protipoplavne ukrepe na porečju Vipave namenjenih 895.000 EUR, za pripravo dodatne tehnične in finančne dokumentacije za izvedbo protipoplavnih ukrepov v sodelujočih slovenskih občinah pa 142.000 EUR.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi