Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Boljša kmetijska samooskrba z mednarodnim projektom AGRONET

V projektu sodeluje deset partnerjev iz balkanskih držav in Italije, Slovenijo pa zastopa RRA Severne Primorske.
Šempeter pri Gorici, 21. marec 2012 - V Šempetru pri Gorici se je dopoldan odvilo srečanje partnerjev mendarodnega projekta AGRONET, s katerim si bodo prizadevali za oblikovanje trajne logistične, distribucijske in storitvene mreže v živilskopredelovalni verigi na območju Jadrana. Srečanje je pripravila RRA Severne Primorske, ki v mednarodnem projektu zastopa Slovenijo.

Namen omenjenega projekta, kjer poleg gostiteljice pod vodstvom vodilnega partnerja Finest iz Pordenona Italija kot partnerji sodelujejo še Veneto Agricoltura Italija, Informest Italija, Camera di Commercio Industria Agricoltura Artigianato di Bari Italija, Regione Puglia Italija, Confcooperative Unione Provinciale di Ravenna Italija, Agencija za razvoj Splitsko-dalmatinske županije Hrvaška, Ministrstvo za gospodarstvo, trgovino in energijo Albanija in Fondacija za odrzivi razvoj BIH, je vzpostavitev mednarodnega ekonomskega sistema na področju živilsko-predelovalne industrije na območju Jadranske obale. V tem okviru bo vzpostavljena mreža logistične in distribucijske infrastrukture ter razvite bodo storitve na področju živilsko predelovalne industrije. V končni fazi pa naj bi projekt omogočil čezmejno sodelovanje in večjo samooskrbo s hrano na območju Jadrana.

Na celotnem območju petih sodelujočih držav, kjer se omenjeni projekt izvaja, se namreč podjetja v živilskopredelovalnem sektorju srečujejo s podobno problematiko. Logistika in distribucija na področju predelovalnega sektorja, pridelovalcev in živilske industrije je premalo urejena in usklajena, da bi omogočala vzpostavitev sistema ekonomskega čezmejnega sodelovanja. Manjši pridelovalci se poleg tega srečujejo tudi s težavo pri prodaji svojih izdelkov in dobave večjim ponudnikom. Prav zato je glavni cilj Agronet-a oblikovanje mreže podjetij in pridelovalcev z območja Jadrana z namenom boljšega povezovanja in oblikovanja pogojev za čezmejno sodelovanje med podjetji. Tako bodo v okviru projekta analizirali stanje na področju ponudnikov in distributerjev, oblikovali podatkovno bazo, pripravili priročnik za certificiranje, uskladili možne finančne instrumente in informirali ciljne skupine o priložnostih, ki jih ponuja ta projekt.

Začetek projekta Agronet, ki je bil odboren v okviru Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, sega v leto 2011 in bo trajal do leta 2013. Njegova vrednost znaša 2.645.000,00 EUR. RRA Severne Primorske iz naslova IPA za ta projekt prejela 114.750,00 EUR, 13.500,00 EUR iz državnega proračuna, 6750,00 EUR pa zagotavljajo lokalne skupnosti, od tega Občina Šempeter-Vrtojba 1.007,66 EUR.

Oglejte si tudi